Правителството одобри днес промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб, съобщи преслужбата на Министерския съвет.

"Това е изключително важно за 17 000 жени, които предстои да се пенсионират през септември 2021 г. и още около 200 000 души в следващите години", докладвала Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Министър Сачева уточнила, че се залага през универсалните пенсионни фондове да има три вида пенсионни продукти - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на осигурените лица и на пенсионерите от универсалните пенсионни фондове.

До края на март над два милиона възрастни хора у нас ще получават като добавка 50 лв. към пенсиите си. За това сме отделили 318 млн. лв., написа в страницата си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

От 1 януари минималната пенсия става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии се повишават с 5 на сто. Поредният ни изпълнен ангажимент на фона на тежката криза, пише Борисов. През април 392 000 души, които имат ниски пенсии, ще получат добавки в размер на 120 лв. за хранителни продукти. Това струва на бюджета 47,4 млн. лв., допълва той.

"Tрябва да се погрижим и за онези наши съграждани, които са най-уязвими и имат нужда от подкрепа, за да изкарат по-леко зимата. Ето защо решихме 12 млн. лв. през 2021 г. да отидат за 50 000 души, които ще получават топъл обяд до края на април. Това е с 20 000 повече от тази година", допълва премиерът.