Лабораториите "Бионтех" и "Пфайзер" потвърдиха вчера, че ще доставят на ЕС 300 милиона дози от ваксината си срещу COVID-19, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

ЕС подписа през ноември договор с двете компании за първоначална доставка на 200 милиона дози, с възможност за поръчка на още 100 милиона, припомня агенцията.

"Нашата цел е да предоставим ефикасна ваксина в достатъчно количество за колкото се може повече хора в света", заяви в комюнике шефът на "Бионтех" Угур Шахин.

Кампанията за ваксинация започна миналия уикенд в 27-те страни от ЕС, след като беше одобрена ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Поради недостатъчно количество на този етап властите избраха да имунизират приоритетно хората над 80 години и здравните работници, отбелязва агенцията.

Германия, която вчера регистрира рекорден брой починали от COVID-19, "все още е много далеч от нормалния живот", при все че десетки хиляди жители на страната получиха вече първите си дози ваксина, заяви на пресконференция вчера германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от осведомителните агенции.

Над 60 000 германци вече са имунизирани с препарата на "Пфайзер"/"Бионтех" от началото на кампанията в събота. Продължават да идват нови данни от провинциите. Най-мащабната ваксинационна кампания в историята на страната стартира успешно, констатира Шпан. Той припомни, че идната седмица се очаква Берлин да одобри и ваксината на $АстраЗенека".

Ситуацията с коронавируса в Германия остава много тежка, свободните легла в клиниките за интензивна терапия продълават да намаляват и някои от тях вече работят по програми за извънредни ситуации, заяви Лотар Вилер, шеф на берлинския институт по вирусология "Роберт Кох".

До края на годината в Германия ще бъдат доставени над 1,3 милиона дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", посочи министър Йенс Шпан.

Чешката република позволи разделянето на количеството препарат във флаконите с ваксина на "Пфайзер/"Бионтех" срещу COVID-19 на шест вместо на пет дози, предаде Ройтерс.

Така здравните власти се възползват от допълнително количество ваксина, поставено във флаконите от производителя.

По стандартните правила от всеки флакон могат да бъдат изтеглени пет дози от ваксината, но експерти казаха, че е възможно да се получи и шеста или дори седма доза.

По-рано тази седмица чешкият премиер Андрей Бабиш поиска от Европейската комисия да разреши използването на това допълнително количество от ваксината, за да може да бъдат имунизирани повече хора.

В разпореждане от вторник чешкото здравно ведомство дава временно разрешение за изтегляне на допълнителна доза ваксина от всеки флакон, ако във флакона има достатъчно материал и при стриктно съблюдаване във всяка доза да се съдържа правилното количество препарат.

Посочва се, че пълният обем на допълнителната доза трябва да е наличен в един флакон и не може да се събира материал от няколко флакона за получаване на нужното количество за шеста доза.