Китай се е ангажирал да даде безпрецедентно равнище на достъп до своите пазари на инвеститори от ЕС. В резултат ще бъде забранен принудителният трансфер на технологии, на който често са подлагани работещите в страната западни компании. Пекин ще ратифицира и конвенцията на Международната организация по труда (МОТ) срещу принудителния труд.

Това стана ясно след днешната видеоконференция на върха „ЕС - Китай“. Съюзът бе представен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. От страна на Пекин участва президентът Си Цзинпин.

Двете страни приключиха преговорите по сключването на Всеобхватно споразумение за инвестиции (ВСИ). Такова бе намерението, изразено на срещата „ЕС - Китай“ през април 2019 г.

Споразумението ще влезе в сила вероятно най-рано след 1 година.

Но то ще даде възможност на европейските компании в Китай да работят в сферите на електромобилите, частните болници, недвижимите имоти, морската индустрия, облачните телекомуникационни услуги, системите за резервации и наземното обслужване на авиокомпаниите и други, отбелязва Ройтерс.

Същевременно властите в Пекин се задължават да бъдат по-прозрачни относно държавните субсидии. Държавните компании в страната вече няма да могат да се ползват с дискриминационно предимство пред европейските инвеститори.

Китай поема ангажименти и в борбата с климатичните промени, по-специално прилагането на Парижкото споразумение.

Сега предстои ЕС да свърши още работа съгласно своите регламенти, за да подпише, ратифицира и сключи Споразумението. В срок от две години след подписването му двете страни трябва да приключат преговорите за защита на инвестициите.

Пекин, от своя страна, трябва да преговаря за индустриалните субсидии в Световната търговска организация (СТО). Ръководителите на ЕС изтъкнаха и необходимостта от подобряването на условията за достъп до китайския пазар на европейските търговци в сферите на селскостопанските и хранителните продукти, както и на цифровите услуги. Пекин трябва да разреши проблема и със свръхкапацитета в стоманената и алуминиевата промишленост, а също така и във високите технологии.

Поетите от двете страни ангажименти са реципрочни. Европейският пазар обаче е значително по-отворен, припомня Ройтерс.

Европейските лидери пък често критикуват Китай, че използва с производствени цели принудителен труд на затворници. Често условията, при които те работят, са нечовешки.