Председателят на Сената в САЩ Мич Макконъл нанесе пагубен удар на опитите на президента Доналд Тръмп да увеличи помощите за американците, засегнати от коронакризата, от 600 на 2000 долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макконъл заяви, че приетият от Камарата на представителите законопроект, удовлетворяващ исканото от Тръмп увеличение, "няма реалистични шансове да бъде прокаран бързо в Сената".

"Сенатът няма да бъде изнудван да насочва още взети назаем пари в ръцете на богатите приятели на демократите, които не се нуждаят от помощ", каза Макконъл.

Демократите твърдят, че средствата са за хора, които отчаяно се нуждаят от помощ, за да се справят със здравната и икономическа криза, предизвикана от коронавируса. Но според председателя на Сената парите няма да отидат по предназначение.

Макконъл, който определя дневния ред в Сената, внесе друг конкурентен законопроект, обвързващ помощите от 2000 долара с мерки, които са неприемливи за демократите и те могат да го блокират.

Тъй като в неделя Конгресът ще встъпи в длъжност в новия си състав, опитите за увеличаване на помощите изглеждат почти сигурно обречени на провал, отбеляза Ройтерс.