Президентът на Сърбия Александър Вучич даде тази сутрин начало на функционирането на газопровода, наричан у нас "Балкански поток", който всъщност е продължението на „Турски поток”. Така в Сърбия от днес започна да постъпва природен газ от Русия, предаде ТАСС, цитирана от Нова тв.

Церемонията на четвърта газоизмервателна станция в селището Господжинци, недалеч от Нови сад бе предавана пряко от агенция Танюг.

Любопитно е, че "Ехо Москвы" публикува сутринта новината под заглавие "Сърбия започна да получава руски газ по тръбопровода "Турски поток".

"Днес е важен ден за нашата страна и нашия народ. Сърбия стана много по-богата след потичането на газа. Цената за един кубик ще е 155 долара на входа с България, плюс 12 до 14 долара транспортни разходи в нашата мрежа, преди това бяха 240 долара", заяви тази сутрин Вучич.

Вучич посочва пред Б-92, че досега доставките през Украйна и Унгария са водели до оскъпяване с около 30 долара, плюс още 18 за транспорта из страната.

"Най-важното е, че сега ще можем да привлечем чужди инвеститори с това, че има газ за фабриките. Това ни гарантира известна сигурност в бъдещето", казва президентът, цитиран от Б-92.

Той обеща в прав текст, че до 10-15 дни ще се разгледат предложения за "значително понижение" на цените за домакинствата.

В церемонията в Господжинци участваха също руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, генералният директор на компания „Сърбиягаз” Душан Баятович, представители на руски компании, строили газопровода.

Боцан-Харченко аплодира газопровода с думите, че той осигурява енергийна стабилност за Сърбия.