"Тези турбини са по-мощни от двигател на "Боинг 747" - 10 мегавата! Страхотни съоръжения. Това е произведено от американската компания "Солар" за България. Специално".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, докато инспектираше компресорна станция "Петрич". Инспекцията бе предавана на живо в личния профил на премиера във фейсбук. С Борисов бяха министрите Кирил Ананиев, Теменужка Петкова, посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова.

 

"Има много разбирачи в България. Да бяха направили едно нещо, за да си коментирам с тях. А те само разбират, и много разбират... Страшни експерти. Много квалифицирани.

Ей толкова направено няма, И аз мога кусури да намирам", каза още Борисов. 

Според премиера България вече има "ново ниво на сигурност в доставките за природен газ".

"Ако си спомняте една студена зима, когато "Газпром" спря кранчето. Сега това не може да се случи, защото имаме алтернативи, откъдето да докараме газ. Виждате колко нашите братя в Сърбия се радват, че "Балкански поток" работи", каза премиерът.

Той поясни, че страната ни ще направи официално откриване, когато станем готови с всичко.

Премиерът изброи в това число интерконектора с Гърция, компресорната станция в Петрич.

"Когато всичко стане готово, ще поканя съседите, всички колеги ще дойдат. С това, което Българя инвестира, направи, със своя капацитет, дава възможност за пълна диверсификация. Не само да печелят нашите съседи също както и България от транзитните такси.

Не на последно място на 100 % цялата тази инфраструктура е българска. Нито един процент не се ме продали на чужденец. Държавна собственост за десетки години напред поколенията да си взимат транзитните такси", заяви Борисов.

Той изтъкна, че всички интерконектори са направени по време на управления на ГЕРБ.

"Много хора има с идеи, желание, амбиции, но с възможности, които да направят това, което е направено, досега не е имало. Претенденти много, но никой не го е направил. Не е било правено, защото не е лесно. Изискват се усилия, политическа воля и умения. Всички интерконектори са направени по време на нашето управление", заяви Борисов.

Най-малкият дефицит и други успехи на правителството

Премиерът за пореден път изтъкна, че България е с най-малкия дефицит в Европа и влизаме в тази година с най-ниския дълг.

"Една изключително тежка година си отиде. Само напомням, че февруари България имаше БВП 3,8%, огромен фискален резерв, бюджетен излишък и непрекъснато повишавахме доходите. За учителите двойно и за всички останали.

Явяването на тази пандемия създаде изключително тежки условия за всички държави в света. Въпреки това с министър Ананиев направихме всичко възможно така да балансираме разходите, подпомагането на бизнеса, 300 и кусур милиона за ваксини, за хората за първа линия, да продължим с 10,15 и 30 % повишаване на доходите да върви", каза Борисов.

Той изрази надежда, че когато пандемията свърши, ще се види, че България е имала най-правилното управление на пандемията между баланс, здраве и финансово икономически мерки.

"България е с най-малкия дефицит в Европа. Някои имат по 10-11 нагоре процента. Как ще ги възстановяват си е тяхна работа. Ние нашите разчети сме ги напрадвили и септември и октомври, ако това правителство е в управлението и нашите експерти са там, за всичко сме сме си подготвили пари", заяви Борисов.

И допълни, че тези думи са в отговор на всички "разбирачи и критикари".

"Изговориха куп глупости за съжаление, но ние влизаме в тази година с най-ниския дълг. Дори да сме заедно с Естония по най-нисък дълг в Европа, с най-нския дефицит и някой да излезе и да говори, че сме безотговорни, че това било разсипничество. Просто толкова пък некомпетентност на едно място за съжаление не съм виждал", каза премиерът.

И продължи миролюбиво - че се отнася с любов и обич към всички.

"Най-приятелски отговор давам към всички. Нека бъдем хрисими, да показваме направеното, да сме по-позитивни. Ето и "Булгаргаз" колко е направил. "Булгартрансгаз" колко е направил.

"Струма" се строи в пълните обеми, колко красива магистрала става. Март месец ще минем по двата тунела на черно, на кал, но ще минем с колите през тях. "Хемус" се строи, Северозападът се строи. "Европа" магистралата - единия лот е готов, другият върви на завършване. Южната дъга сега свършваме.

Обичай врага си, не си хаби нервите, а го обичай“, каза още Борисов.

По-късно през деня премиерът проведе телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев

"Днес е впечатляващ ден за двустранните отношения между България и Азербайджан. Правим важна стъпка за енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа", обединиха се двамата, цитирани от правителствения пресцентър.

Двамата проведоха телефонен разговор, след като по-рано днес българският министър-председател Борисов и посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова посетиха КС „Петрич“, от където преминаха първите количества природен газ от Азербайджан за България. Тази диверсификация стана възможна благодарение на добрия диалог на най-високо ниво между премиера Борисов и президента Алиев, пишат от МС.