Тази година коронавирусът затвори кръчми, барове и ресторанти, авиокомпаниите разредиха полетите, а пътуването в чужбина се оказа почти невъзможно, така че милиони българи трябваше да прекарат новогодишните празници у домовете си пред телевизора. Разбира се, това докара и висок рейтинг на новогодишните програми, та дори лично началникът на държавната телевизия излезе пред публиката с благодарствена реч. Трогна се човекът, че най-сетне след 30 години плурализъм на телевизионния пазар в България зрителите се позадържаха пред неговата телевизия, нищо, че за целта трябваше да избухне пандемия и да ги арестуват в къщите им. Дано и догодина така му провърви на директора, ако пандемията е отминала да завалят скакалци от небето или Дунав и Марица да потекат червени като в Стария завет, за да ни затворят пак пред телевизорите и да вдигнем рейтинга на предаванията.

Както вървят нещата на тоя свят през последните години, аз лично няма да се изненадам, ако и през 2021 ни очакват още библейски изпитания, та затова седнах и написах набързо един сценарий за още по-забавна и успешна новогодишна програма за края й.

Акцентът в нея, както винаги, трябва да са речите на двамата ни държавници. Понеже явно човечеството се намира в нов период на 10-те библейски напасти, очаквам и догодина на Нова година двамата първи в държавата да са същите като тазгодишните.

Да си припомним кои бяха бедствията в Библията, които Бог прати на Египет: водата на реките почервеняла, рибите измрели, а водата й замирисала. Наизлезли жаби и плъпнали дори в тавите с ядене (в новия вариант вместо жаби имаме прилипи). Болест налегнала египтяните. Появили се щръклици, които хапят добитъка. Той измрял. Скакалци опоскали реколтата, градушка я унищожила, а дълбока тъмнина скрила слънцето. Явно древните египтяни са имали същите климатични проблеми като нас днес. Ако внимателно сте прочели кои са напастите, знаете и до коя точка сме стигнали в края на 2020 – до щръклиците. Значи тази година ни очакват само някоя и друга градушка, скакалците и Божия ангел накрая. Дето се вика, служба не остана!

Та ето и сценарият ми:

Тъй като досега всяка година водещите на новогодишни програми на натъжаваха безмерно с опитите си да правят смешки, нека в края на 2021 да постъпим честно и да зарежем тая работа със смешките. Въобще, какво смешно има в 2020, че и в 2021, за да ги мъчим с вицове, дето така и така не им се получават на сценаристите? Ако ще отегчаваме и стряскаме хората, да поканим д-р Николай Михайлов и професор Иво Христов за конферансиета. И двамата са сладкодумни, и могат с прогнозите и коментарите си за 30 минути да накарат всеки пълнолетен българин да си напише завещанието и да си изглади официалната риза. За всеки случай.

Трябва ни и дългокрака красива жена, която да се разхожда между водещите и да разсейва публиката от драматичните им прогнози и анализи. Например Тита. Даже си го представям много добре – професор Христов посреща 2022 година с нов пуловер без ръкави и мрачно предсказание, че тоя път вече западната цивилизация ще пукне не, ми ще изчезне завинаги, удавена от собствените си пороци, а Тита му припява: „Ах каква си антилопа, газела, ще ти пръсна дисплея, панела!“ В припевите се включва и д-р Михайлов с по-библейското: „А каква си антилопа, газела, абсолютният потоп, ти си топ, топ, топ, топ.“

Мисля, че това ще счупи всички рейтинги.

Разбира се, освен Тита, ще има и много подуенски баби, сливенски лели и козлодуйски стринки в народни носии, които на фона на нарисувани зимни къщички ще припомнят на драгия зрител, че светът може да върви напред и да се развива, да се забавлява във фрак и дълга рокля в операта или в „Мулен руж“, но ние все ще си дишаме опинците. А когато три хора се извият на сцената и размахат печена кокошка над главите си, докато група баби извива в триглас „С кол е баба врата запиняла“, и най-заклетият почитател на валсовете и Щраус ще си признае, че от българския фолклор по-хубаво няма.

Програмата бавно се приближава към пика си: а именно, речите на Борисов и Радев. За следващата година предлагам те да не се излъчват отделно една от друга, а да поставим двамата първи на една сцена, задължително оградена с въжета и с медицински екип на страж. Нека двамата си разменят ударите в реално време и защо не този път не само вербално?

Започва Радев, като по-първи мъж, с призив да честитим новата година на всички, но не и на мафията, да пукне дано и поглежда стръвнишки към Борисов. Борисов веднага отвръща на удара, кат очестити новата година на всички, но не и на провалените политици и хвърля кръвнишки поглед към Радев. И към Мая. И към Слави. И към Корнелия. И към Цветанов. И към Иванов. И към Зелените. И към Триото. И към Боец. Става като в индийски сериал, камерата задържа по 20 секунди на всеки Бойков поглед към някой враг, когато Борисов така се увлича, че замалко да погледне кръвнишки и ДПС! Слава Богу, усеща се в последния момент и на тях им се усмихва благо, всички въздъхват облекчено и нещата си продължават по сценарий.

Радев призовава за ново лидерство. Борисов импровизира с едно: „Как не ви е срам, бе!“ В тоя момент на ринга излиза Тита и започва да пее с гласа на Бойко: „Ах каква си кърджалийска антилопа, газела, ще ти пръсна дисплея, ще ти взема хотела.“ Оказва се, че някой е хакнал плейбека и е пуснал нелегални записи на премиера. Настава суматоха, добре, че Радев точно в тоя момент се е разсеял и не е разбрал за какво става дума, Гешев прави кратко включване, арестува Тита, пожелава и на нас „За много години“, разбираме го правилно, забравяме веднага за записа, сипваме си шампанско, хвърляме по един фойерверк и айде честита нова година!