Главата на Католическата църква в Беларус архиепископ Тадеуш Кондрусевич напусна поста си, като заяви, че се пенсионира, предаде Франс прес, позовавайки се на изявление от днес на Ватикана.

Архиепископът на Минск, който сериозно разкритикува репресиите на беларуския режим по отношение на протестиращи срещу президента Александър Лукашенко, е на посещение в Полша, откъдето произхожда неговото семейство.

След като разкритикува беларуския президент, на Кондрусевич му бе попречено да се върне в Беларус, който е родната му страна, и бе принуден да остане три седмици в Полша.

След преговори между беларуското правителство и Ватикана, на архиепископа, в крайна сметка, му бе позволено да се върне в Минск.

Ватикана разпространи днес кратко съобщение, с което извести за решението му да се оттегли от поста си на архиепископ. В съобщението се казва, че Кондрусевич е изразил желанието си да се оттегли, като се е позовал на правило, по силата на което епископите имат право да напуснат поста си, ако са навършили 75 години.

БТА