"В социалната сфера БСП е била винаги много силна и то не само на обещания, а и на изпълнения. Всички трябва да си спомнят как при тройната коалиция ударно се увеличаваха доходите, как беше подкрепян малкият и среден бизнес. Трябва да вярват, че БСП не само ще направи добра програма, но и като започне управлението, ще я изпълнява".

Това заяви пред "Фокус" депутатът от БСП Георги Гьоков. Той изложи някои от идеите на БСП, които ще залегнат в предизборната програма на партията.

"Искаме България да стане привлекателна за работа за младите хора, а не те да продължават да бягат навън, за да търсят препитание при по-добро заплащане, по-добри условия на труд. За младите хора предвиждаме сериозни данъчни облекчения. Семейно подоходно облагане, което ще даде възможност на семействата с повече деца да имат данъчни преференции и отстъпки. Приоритет са ни и хората в трудоспособна възраст", заяви Гьоков.

Той разкритикува политиката на ГЕРБ в областта на доходите.

"Сега хората се радват, че минималната работна заплата става 650 лв. от 1 януари, но не обръщат внимание на това какво е записано в средносрочната бюджетна рамка, която не предвижда до 2023 г. увеличаване на тази минимална работна заплата. Това не се прави на база на някакви реални критерии", заяви Гьоков.

И допълни:

"Те големите фирми сами се оправят. Сигурно се броят на пръстите на двете ръце фирмите, които печелят обществените поръчки. В земеделието има няколко земеделски производители, които се облагодетелстват от субсидии и т.н.".

Той призова хората на предстоящите избори да разчитат не само на медийната кампания, но и да прочетат програмите на партиите.

"За да могат да направят най-добрия и правилния избор, а не като досега три последователни пъти се гласува на изборите за Борисов. Не че толкова масово се гласува, а заради изборните измами печели три последователни мандата с голи приказки и обещания.

Чудя се на този човек откъде му идват сили да говори толкова глупости по телевизията. Едва ли не, че България е в най-цветущо състояние в Европа, а статистическите данни показват съвсем различни неща", коментира Гьоков.

Той заяви, че целите на БСП за тази година са спечелване и на двата вота - парламентарния и президентския.

"Хората в БСП сме наясно, че парламентарния вот ще бъде много сложен. ГЕРБ предизборно раздават много пари и то европейски за сметка на българските граждани. По този начин се опитват да печелят доверието им. Мисля, че българският народ не е глупав и той разбира за какво става въпрос.

След тези масови протести, които имаше от лятото насам продължават и към момента, не си мисля, че ГЕРБ биха могли да спечелят изборите. Единствената алтернатива, която виждам, а и хората, с които съм разговарял, е БСП", заяви Гьоков.

И допълни:

"Печелейки изборите, БСП ще се озове в още по-трудна ситуация. Трябва да сме наивници да си мислим, че някой в следващите 10 и 20 години би могъл да спечели абсолютно мнозинство и да състави самостоятелно правителство.

Тогава за мен идва другото притеснение, че БСП е единствената партия в лявото пространство, която ще бъде в следващия парламент. Тогава ще трябва да се съставя правителство с някоя дясноцентристка партия. Трябва внимателно да се подхожда и да се види компромисите, които може да направи БСП".