Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще остане в затвора. Лондонски съд в сряда отхвърли искането за пускане под гаранция, съобщи австрийският Der Standart.

В понеделник наказателният съд на Олд Бейли в Лондон блокира екстрадицията на Асанж в САЩ поради здравословни причини. Американските адвокати вече обявиха, че ще обжалват.

Организацията „Репортери без граници“ отчита шансовете на Великобритания да екстрадира хакера в САЩ за незначителни.

"Малко вероятно е САЩ да успеят", заяви представителят на организацията в Лондон Ребека Винсент. "Не виждам какви нови аргументи биха могли да изложат адвокатите пред съда."

Правосъдните органи на САЩ обвиняват австралиеца, че е откраднал и публикувал секретни данни за американските военни операции в Ирак и Афганистан, заедно с Челси Манинг - по онова време Брадли Манинг.

Асанж е обвиняван, че е изложил живота на американски информатори в опасност. Неговите поддръжници обаче го виждат като разследващ журналист, който изобличи пред целия свят военни престъпления на Вашингтон.

Съдията обосновава отказаната екстрадиция с твърдението, че рисковете за здравето на Асанж са прекалено големи и че в предстоящата изолация в САЩ съществува остър риск от самоубийство.