Британски съд отхвърли днес искане на САЩ да бъде екстрадиран основателят на разследващия сайт "Уикилийкс" Джулиан Асанж, предадоха световните медии.

Съдията Ванеса Барайтсър е мотивирала решението си с "потенциални рискове за здравето и благополучието" на Асанж.
 
Тя изтъкна медицински причини за решението си, по-специално - психичното състояние на Асанж и риска той да се самоубие.
 
САЩ са повдигнали на 49-годишния Асанж 18 обвинения, за които може да бъде осъден на 175 години затвор.
 

Той е обвинен в заговор с бивш служител на американското военно разузнаване с цел разпространяване на класифицирани документи през 2010 г.

От 2010 г. насам "Уикилийкс" публикува над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан, припомни Франс прес. Сред тях има видеозапис, показващ как американски боен хеликоптер убива цивилни в Ирак през юли 2007 г., сред които двама журналисти на агенция Ройтерс

Швеция през 2010 г. обвини Асанж в сексуален тормоз и изнасилване (днес тези обвинения вече са снети) и затова той се укриваше от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран.

През април 2019 г. отношенията му с еквадорските власти се обтегнаха, а британската полиция го задържа по искане на САЩ.

Съдебните изслушвания по американското искане за екстрадиция започнаха през май. Малко по-късно Вашингтон повдигна нови 17 обвинения срещу Асанж в 17, свързани за нарушения на законите за шпионажа и разкриването на секретна информация.

Адвокатите от американската страна веднага обжалваха отказа. Според тях делото ще отнеме много години и може да стигне дори до британския Върховен съд или до Европейския съд по правата на човека.

Това ознчава, че решението на Барайтсър е само епизод от началото на процеса.

Преди заседанието десетина демонстранти се събраха пред лондонския съд "Олд Бейли" с лозунги като "Не екстрадирайте Асанж, журналистиката не е престъпление" и "Освободете истината, освободете Асанж". Силите на реда им наредиха да се разпръснат в съответствие с коронавирусните ограничения.