След признаването на гласовете на тримата електори от щата Върмонт, сенаторът на Делауер Джозеф Р. Байдън получи необходимите 271 електори и на практика преодоля последната пречка преди инаугурацията на 20 януари - одобряването на резултата на президентските избори от страна на Конгреса. 

Въпреки безпрецедентното нахлуване на симпатизанти на американския президент Доналд Тръмп в Капитолия, множество конгресмени му останаха верни и забавиха церемонията по приемане на ратифицираните от избирателната колегия резултати. 

Сенатори и членове на Камарата на представителите предизвикаха дебати относно предполагаеми изборни нередности в щати като Аризона, Джорджия, Невада и Пенсилвания.

Дори след съобщаването на електорите от Върмонт, което обезсмисли по-нататъшните забавяния в Конгреса, член на Камарата на представителите се опита да предизвика дебат за Уисконсин. Нямаше обаче подкрепа от страна на сенатори и затова протестът на конгресмена не бе уважен.

В крайна сметка Байдън побеждава Тръмп с 306 срещу 232 електорални гласа и официално ще встъпи в длъжност като президент на САЩ на 20 януари 2021 г.

Гласовете на Тръмп в Конгреса

Вчерашният политически терор ще получи заслужено място в срамните страници на историята на САЩ и Тръмп безспорно е основният отговорник за поругаването на Капитолия. Но не бива да забравяме водещите му поддръжници в Конгреса, които с реториката си предизвикаха ексцесиите.

Това са Джош Хоули и Тед Круз - сенаторите на Мисури и Тексас. Хоули бе първият представител на горната камара, който обяви, че ще подкрепи опита на тръмпистите в Камарата на представителите да предотвратят признаването на победата на Байдън. Той вдъхнови мнозина други сенатори да се включат в тази война с предизвестен край.

Какво да кажем за Тед Круз - или "Лъжливия Тед", както Тръмп го наричаше по време на президентската кампания през 2016 г. Круз бе последната надежда на умерените републиканци преди бизнесменът да спечели номинацията преди 4 години. Кампанията между тях бе много мръсна - в даден момент Тръмп дори се подигра на външния вид на съпругата на Круз и при следващата среща отказа да му се извини. Но сенаторът на Тексас, който преди 2 години едва не позволи демократ да го измести от сената на изборите за Конгрес, се изкуши от лесните победи на популизма на Тръмп и го възприе в арсенала си.

И двамата бурно защитиха държавния глава на дебатите в Конгреса. Но има още нещо, което ги обединява - имат амбиции да се кандидатират на президентските избори през 2024 г.

Сигурно са се надявали Тръмп да ги подкрепи, в случай че реши самият той да не се кандидатира. От сега нататък завинаги ще бъдат свързвани с него. Предстои да видим как това ще се отрази на политическите им кариери.