Социалната мрежа Facebook и дъщерната ѝ Instagram обявиха днес, че блокират профилите на американския президент Доналд Тръмп за неопределено време, но най-малко още две седмици, т.е. поне до края на мандата му на 20 януари. 

Собственикът на компанията Марк Зукърбърг мотивира решението ѝ с насилието, което Тръмп предизвика с изказванията си в социалните мрежи вчера около и в сградата на Конгреса и което взе четири жертви, докато институцията заседаваше, за да утвърди победата на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември.

По-рано Facebook, Twitter и Snapchat съобщиха, че блокират акаунтите на Тръмп за съответно 12 и 24 часа. Популярната сред тийнейджърите в САЩ социална мрежа Snapchat последва примера им, като премахна профила на президента в нюзфийда на потребителите. Те ще могат да стигат до него само с пряк достъп.

"Шокиращите събития от последните 24 часа ясно показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва оставащото му време на поста, за да подкопае мирния и законен преход на властта към избрания му приемник Джо Байдън", написа Зукърбърг във Facebook. "Решението му да използва платформата, за да оправдае, вместо да осъди действията на неговите поддръжници в сградата на Капитолия, основателно обезпокои хората в САЩ и по света. Премахнахме тези изявления вчера, защото преценихме, че ефектът им - и вероятно тяхното намерение - ще бъде да провокират по-нататъшно насилие."

По-нататък Зукърбърг заявява, че след сертифицирането на резултатите от изборите от Конгреса приоритетът за цялата страна трябва да гарантирането, че останалите 13 дни и дните след встъпването в длъжност на Байдън ще преминат спокойно и в съответствие с установените демократични норми.

Шефът на Facebook посочва, че мрежата досега е премахвала съдържание на Тръмп или му е поставяла съответни етикети, че нарушава нейните политики, но като цяло не го е ограничавала в името на плурализма.  

"Но сегашният контекст е коренно различен, включващ използването на нашата платформа за подбуждане към насилствен бунт срещу демократично избрано правителство", казва Зукърбърг. "Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто твърде големи. Следователно ние удължаваме блокирането на неговите акаунти във Facebook и Instagram за неопределено време и поне за следващите две седмици, докато мирният преход във властта завърши."

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining...

Публикувахте от Mark Zuckerberg в Четвъртък, 7 януари 2021 г.