Теодор Ушев е обявен за най-влиятелния аниматор в класация на испанския фестивал Animac. В анкета, проведена сред водещи историци, куратори и критици по случай 25-годишнината от фестивала, българският аниматор оглавява листата на 25 творци, които са оставили най-дълбока следа с тяхната работа през последния четвърт век.

Класацията е по инициатива на кураторите на анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния център на Барселона начело с Каролина Лопез. В нея участват 25 специалисти и историци от цял свят.

За признанието съобщи самият Тео Ушев в своя профул във фейсбук: 

"Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005-а). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години и което толкова обичам да правя, е имало смисъл.

В края на миналата година организаторите на фестивала Animac, Испания, провели анкета сред водещи историци, куратори и критици по случай своята 25 г. Въпросите били:

1. Най-запомнящите се пълнометражни анимационни филми през последните 25 г. (на първо място е "Отнесена от духовете" на Хаяо Миязаки)

2. Най-забележителни режисьори на късометражна анимация през последните 25 г.

3. Най-добра изгряваща звезда в анимацията през последните 25 г.", написа българският аниматор. 

Резултатите може да видите тук.