Американският президент Доналд Тръмп е провел на няколко пъти разговори с помощници по въпроса как да се амнистира и какви биха били политическите и юридическите последици от подобно решение. Това съобщава "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на двама свои запознати източници, които допълват, че държавният глава обмислял да предприеме този ход няколко дни преди изтичането на мандата му - 20 януари.

Тръмп отдавна твърди, че разполага с правомощията да се амнистира и организираните от него дискусии по темата доказват, че той действително обмисля тази стъпка. Бизнесменът става все по-убеден, че политическите му противници ще използват лостовете на правоприлагащите органи, за да го осъдят, след като напусне поста си, пише "Ню Йорк Таймс".

Нито един от предишните 44-ма президенти на САЩ не е дръзвал да се амнистира, така че законността на подобно решение никога не е била тълкувана от съд в Америка.

Но едно е ясно - ако президентът се помилва, това може да създаде опасен прецедент за бъдещите държавни глави, които едностранно да се обявяват за над закона и да бягат от отговорност за евентуални престъпления, които може да са извършили на поста си, казва изданието.

Тръмп също премисля дали да не амнистира трите си най-големи деца - Доналд-младши, Ерик и Иванка, както и зетя си и съветник в Белия дом - Джаред Къшнър. На помилване могат да се надяват и близки съюзници на държавния глава като личния му адвокат Рудолф Джулиани, се твърди в публикацията.

Президентската амнистия се прилага само за федерални закони и не осигурява защита срещу щатски престъпления. Подобен ход няма да предпази Тръмп от обвинения, които могат да бъдат повдигнати от прокурори в Манхатън, разследващи финансите на Trump Organization - най-голямата компания на бизнесмена.

Дискусиите между Тръмп и неговите помощници относно амнистията са били провокирани от публикуването на телефонния му разговор с щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър. Президентът се опитва да убеди Рафенспъргър да "открие" 11 780 гласа в негова полза, които щяха да са му достатъчни да спечели щата след президентските избори (Байдън си осигури Джорджия с точно 11 779 бюлетини преднина), разказва още вестникът.

Според източниците на "Ню Йорк Таймс" превземането на Капитолия също е притеснило временния стопанин на Белия дом, особено след като главният прокурор на столицата Вашингтон Майкъл Шъруин заяви, че "ще разглеждаме всички участници, не само хората, които влязоха в сградата" на Конгреса.