Отстраняване на президента Донард Тръмп от поста му от вицепрезидента Майк Пенс с решение на мнозинството от министрите му или бърз импийчмънт. Такава картина пред оставащите 13 дни от мандата на американския държавен глава очертаха в официални изявления лидерите на Демократическата партия в Конгреса Нанси Пелоси и Чък Шумър. 

А в реч приблизително по същото време избраният за президент на САЩ Джо Байдън обвини директно Тръмп, че е отговорен за извършването на безмилостна атака срещу американските демократични институции, визирайки нахлуването на негови привърженици в Капитолия в сряда.

"Вчера според мен бе един от най-мрачните дни в нашата история", заяви Байдън в реч в град Уилмингтън, в щата Делауер.

По думите му хората, участвали в събитията от сряда, не трябва да се наричат "протестиращи", а "размирна тълпа, метежници, вътрешни терористи".

 По време на събитията, при които се стигна до нахлуване в Капитолия, жена бе простреляна и почина, други трима души също загубиха живота си - според полицията в резултат на "спешни медицински състояния".

Говорителката на Камарата на представителите в Конгреса - демократката Нанси Пелоси, а по същото време и сенатор Чък Шумър - лидер на демократите в Сената, обявиха официално в координирани изявления, че искат предсрочно отстраняване на Доналд Тръмп по силата на 25-ата поправка в американската конституция.

Още през деня се появиха публикации, че ще се стигне до официални искания вицепрезидентът Майк Пенс - с решение на мнозинството от членовете на кабинета на Тръмп, да довърши президентския мандат до встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари. Това е възможно, ако екипът на Тръмп постанови, че самият той не е годен да продължи да изпълнява задълженията си. За това настояха и от едрия бизнес.

"Този човек е смъртоносен - за демокрацията, за хората на Америка", заяви Нанси Пелоси пред журналисти.

По думите й незабавното му отстраняване от Белия дом е не просто спешно, а ключово за националната сигурност и демокрацията в САЩ. Тя директно се обърна и към държавния секретар на САЩ Майк Попмео с въпрос подкрепя ли още Тръмп на фона на това, което вижда. След това започна да задава същия въпрос на министрите на отбраната, на финансите, на правосъдието и т.н. - поименно. 

"Питам всички тези хора - биха ли се подписали под това този опасен човек да продължи да вреди на демокрацията ни още 13 дни", заяви Пелоси.

Чък Шумър в същото време призова: "Тръмп да си ходи веднага. Сега." И на свой ред призова вицепрезидента Пенс да се позове на 25-ата поправка на американската конституция и незабавно да отстрани от длъжност президента.

"Това, което се случи вчера на Капитолия, беше бунт срещу Съединените щати, чийто вдъхновител бе президентът Тръмп", каза още Шумър.

И Пелоси, и Шумър обаче стигнаха и по-далеч - обявявайки, че ако Тръмп не бъде остранен от Пенс и собствения си екип, то ще се задейства спешна процедура по импийчмънт в Конгреса. Въпреки че до края на мандата на Тръмп остават по-малко от 2 седмици.

Първи министър от екипа на Тръмп хвърли оставка заради бунта

Илейн Чао, министър на транспорта на САЩ, обяви, че ще подаде оставка заради атаката на американския парламент, стана ясно минути преди изявленията на избрания за президент Джо Байдън и на лидерите на демократите в Конгреса.

Чао  е съпруга на сегашния лидер на републиканското сенатско мнозинство Мич Макконъл. Оставката ѝ ще е в сила от понеделник.

В съобщението си тя посочва, че нападението "дълбоко ме разтревожи и аз просто не мога да остана безучастна".