Третата ваксина, която най-вероятно ще бъде одобрена в Европейския съюз и за която има предвидени количества и за България (4,5 млн. дози според здравния министър Костадин Ангелов), е резултат от сътрудничеството между фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордския университет.

Ваксината, чието официално название е AZD1222 или ChAdOx-1 nCov-19, вече е одобрена във Великобритания и Мексико, а десетки хиляди хора са получили първата доза от нея от края на декември 2020 г. досега.

Кой стои зад тази ваксина?

AstraZeneca е една от най-големите фармацевтични компании в света. Създадена е през 1999 г., когато британците от Zeneca и шведите от Astra се обединяват в общо мултинационално предприятие. Централата на компанията е в Кеймбридж, Великобритания.

Оксфордският университет е второто най-старо висше учебно заведение в света, основано през 1096 г. (нулата не е печатна грешка). Счита се за един от най-елитните университети и е един от най-развитите изследователски центрове в Европа и в света.

Как работи ваксината?

AZD 1222 ползва "по-класическа" технология от ваксините на Pfizer и Moderna. Вместо информационно РНК тя разчита на отслабен аденовирус, който пренася кода на известния "шип" на новия коронавирус до клетките ни, за да могат те да го произведат, имунната ни система да се запознае с него и да създаде антитела. Това е вирусът ChAdOx-1, откъдето идва и другото име на ваксината.

Аденовирусите са семейство, с което човешкият вид се сблъсква постоянно, и които често определяме като "настинка". Във ваксината на AstraZeneca/Оксфорд обаче е ползван аденовирус, който се среща при шимпанзетата, не човешки. Той е модифициран така, че да не може да се репликира в клетките ни и е напълно безобиден за хората. ChAdOx1 е ползван за разработка на други ваксини, например срещу инфлуенца (грипен вирус), и е тестван за безопасност многократно.

Ваксината се слага на две дози, подобно на тези на Pfizer и Moderna.

Колко ефективна е?

Според последни данни при обичайното инжектиране - на две пълни дози, както бе одобрена във Великобритания - ваксината има 62% ефективност.

Скорошно изследване обаче показа, че слагането на половин доза в началото, последвана от пълна доза, води до по-висока ефективност - минаваща 90%.

Ваксината предизвиква стабилен имунен отговор и при хора на над 55 години, дори и при хора на над 70 години, въпреки че те са сред най-малката група тествани (4%). Одобрена е за ползване само за лица над 18 години.

Учените отбелязват и че разликите в изследванията на ефективността трябва да се вземат предвид, когато тази ваксина се сравнява с тези на Pfizer и Moderna, които съобщиха за над 95% ефективност. И да се има предвид, че най-успешните антигрипни ваксини досега едва минават 50% ефективност. 

Колко безопасна е?

В изпитанията на компанията са участвали 23 848 доброволци, от които 11 636 са получили ваксината. Установени са 84 случая на странични реакции сред тях, като само две от тях са свързани с поставянето на ваксината. Единият случай все още се разследва - вдигане на температура над 40 градуса. И двамата доброволци са се възстановили.

Как ваксината беше готова толкова бързо?

Ваксината на AstraZeneca не използва свръхнова, а вече разработена технология. Използването на модифицирани векторни вируси е факт от десетилетия, а същият аденовирус вече е прилаган за ваксини.

В добавка учените от Оксфорд от години разработват именно платформа за ваксина, която да може бързо да се пригоди към нов вирус. 

Освен това, всички тестове на ваксината бяха проведени паралелно един с друг, доколкото е възможно. Компанията и университетът изпращаха данните на изследванията си на регулаторите поетапно, веднага щом се сдобиваха с тях, а практиката преди е била да приключат всички изследвания, преди огромното количество данни да стигне до институциите. Това ускори и разрешителния процес.

Всъщност ваксината на AstraZeneca можеше да е готова и по-рано - но грешка с тестовете доведе до спиране на процеса, задълбочени проверки и в крайна сметка до частично забавяне.

Какви са предимствата на AstraZeneca/Оксфорд пред другите ваксини?

За разлика от ваксината на Pfizer, AZD1222 е далеч по-стабилна и не се нуждае от специално охлаждане - може да се съхранява лесно в обикновен хладилник.

Друго важно предимство е цената - за момента това е най-евтината ваксина на пазара, в пъти по-евтина от която и да е друга. Основна причина за това е, че AstraZeneca ще я произвежда без печалба, както от компанията са заявявали - докато пандемията е факт. Дори и след това обаче оттам обещават да осигурят дози на производствена цена за по-бедните държави по света.

AstraZeneca е и сред най-бързите и ефективни производители на лекарства, а в последната половин година е вложила специални усилия в разработването на по-добри методи за производство на ваксината - затова оттам могат да се очакват големи количества, и то скоро.