Отстраняване от власт, подаване на оставка, снижаване или пък разчупване на стереотипите - какво може да се случи с Доналд Тръмп, след като негови привърженици щурмуваха Конгреса в сряда?

Спекулациите в тази насока се увеличават 12 дни преди смяната на администрацията, обобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Уволнение

Демократи, коментатори и дори някои републиканци искат незабавното отстраняване от власт на Тръмп. Те настояват вицепрезидентът Майк Пенс да задейства 25-ата поправка на Конституцията, позволяваща отстраняване на президента, смятан за негоден да изпълнява функциите си. Пенс обаче не подкрепя идеята, според американски медии.

А за да действа, освен това ще му трябва и подкрепата на повечето членове на правителството, което изглежда невъзможно, още повече след подадените оставки на двама министри, разтърсени от насилието в сряда.

Импийчмънт

Ако Пенс не направи нищо, Конгресът може да започне нова процедура по отстраняване на Тръмп. Обвинението срещу него би било за подстрекаване към бунт и то може да бъде внесено в Камарата на представителите още в понеделник, според американски медии. За отстраняването на Тръмп ще е необходимо след това той да бъде обявен за виновен от две трети от членовете на Сената, което няма никакви шансове да се случи преди полагането на клетва на 20 януари от избрания президент Джо Байдън.

Но ако се стигне все пак до тази процедура, то това ще бележи мандата на Тръмп с два опита за импийчмънт - нещо, което не е "постигал" нито един американски държавен глава на САЩ за четиригодишен мандат.

Оставка

В. "Уолстрийт джърнъл", собственост на магната Рупърт Мърдок, който беше съюзник на Тръмп, призова президента да поеме лична отговорност и да подаде оставка. Според изданието най-добре за всички, в това число и за самия Тръмп, ще бъде той да си тръгне спокойно от Белия дом.

Въпреки че Тръмп смени тона в четвъртък, той така и не направи връзката между пламенните си призиви към привържениците си и щурма срещу Конгреса. Тръмп е малко склонен към самокритика и би било истинска изненада, ако последва съветите и подаде оставка.

Ваканция във Флорида

Според американски представители, онези, в които все още Тръмп се вслушва, трябва да му кажат да се качи на самолета и да отиде в Мар-а-Лаго във Флорида, където да остане. Колкото по-малко неща прави президентът в идните 12 дни, толкова по-добре ще бъде, казва републиканският сенатор Бен Сас. Тръмп има голф игрище във Флорида.

Разчупване на стереотипите

Тръмп може и да предпочете да разчупи стереотипите в края на мандата си. Той може да започне да мисли за времето след три години и да използва последните дни от мандата си за опити да консолидира електората си с намерението да се кандидатира на изборите през 2024 г.

А може и да посети южната граница, за да се похвали с твърдата си миграционна политика. Тръмп обмислял и да даде интервю в края на мандата си, като може да използва повода за обичайните си оплаквания, критики и конспиративни теории. Освен това той разпитвал съветниците си тези дни за възможността сам да се амнистира като президент.

Бъдеще без личен туит

Едно е сигурно - Тръмп е лишен от забавлението си да поства туитове в личен акаунт, отбелязва Асошиейтед прес. След 57 000 туита туитър закри акаунта му. През годините на използване на социалната мрежа туитър отбеляза 471 туита на Тръмп като разпространяващи дезинформации. Самият Тръмп изтри 1166 свои туита.

В туитовете си Тръмп засягаше широк спектър от въпроси - от вижданията си за руската намеса в изборите през 2016 г., до това как актрисата Кристен Стюарт се отнасяла към партньора си Робърт Патисън. Според анализатори за какъвто и въпрос да е ставало дума, туит от Тръмп винаги е имало.

Най-популярният туит на Тръмп бе когато на 2 октомври миналата година той съобщи, че заедно с първата дама Мелания са се заразили с коронавируса. Този пост му спечели 1,8 милиона лайка и близо 400 000 претуитвания.

Най-енигматичният туит на Тръмп си остава този от май 2017 г., който по-късно той изтри. Постнат малко след полунощ, той гласеше: "Въпреки постоянното негативно прес ковфефе" (на английски: Despite the constant negative press covfefe). Тогава в туитър вселената започнаха спекулации какво означава това. Според някои Тръмп объркал думата и искал да каже coverage (медийно отразяване).

Според други Тръмп, който се хвалел, че намира винаги най-добрите думи, е въвел нова дума, с която е искал да отрази сблъсъка с представителите на пресата. Според трети Тръмп просто е заспал насред писането на туита. Мистерията по този въпрос така и не беше разгадана.

А след като блокира за постоянно личния акаунт на президента Доналд Тръмп, социалната мрежа туитър съобщи, че ще вземе мерки срещу всеки друг акаунт в своята система, ако все още действащият президент на САЩ започне да го използва, предаде ТАСС, цитирайки представител на мрежата.

Последва и съобщение на компанията, че спира акаунта на президентската кампания на Тръмп - @TeamTrump, заради нарушаване на правилата на мрежата.

На тези акаунти Тръмп опита да пусне свои туитове след блокирането на личната му страница, но те бяха веднага отстранени от модераторите на мрежата.

После текстовете на тези туитове бяха разпространени от пресслужбата на Белия дом.

"Както отдавна казвах, туитър отива все по-далече и по-далече в ограничаването на свободата на словото, и ето че днес служителите на туитър, в координация с демократите и радикалните леви, премахнаха моя акаунт от тяхната мрежа, за да заставят мене и вас да мълчим", написа Тръмп.

Президентът републиканец обяви, че разглежда възможността за създаване на собствена, алтернативна на туитър платформа.