Първите 2400 дози от ваксината на компанията "Модерна" ще пристигнат в България на 13 януари, а не на 11-и, съобщи Министерството на здравеопазването (МЗ). 

Това е вторият одобрен от европейските институции препарат срещу коронавируса - след този на "Пфайзер"/"Бионтех", от който вече са ваксинирани над 13 хиляди българи.

Американската компания е провела видеоконферентен разговор с ваксинационния ни щаб и го е уведомила за двата дни закъснение. От продукта на "Модерна" страната ни е поръчала 500 000 броя до края на тази година.

Ваксината получи зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата на 6 януари. 

Пред бТВ д-р Рандъл Хиър, директор на медицинския отдел на "Модерна", заяви, че тя е подходяща и за възрастни хора с тежки хронични заболявания. При клиничните изследвания резултатите на такива пациенти са били добри. 

Той изрази увереност, че препаратът се справя и с новите мутации на COVID-19, които са характерни с по-висока заразност.

Освен това, за разлика от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", тази не изисква толкова ниска температура (минус 70 градуса) за транспортиране и съхраняване, припомни Хиър.

Листовката на ваксината на "Модерна", можете да видите ТУК.

Предстои въвеждането и на продукта на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, от който България е поръчала най-много дози.