Държавата ще заплаща по 10 лева за всяка доза от двустепенните ваксини срещу COVID-19 (т. е. по 20 лв. на имунизиран при някои от ваксините), които ще бъдат поставяни.

Това се казва в съобщение от Министерството на здравеопазването.

Парите ще се изплащат на джипитата, на лекарите в лечебните заведения, на лекарите в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, на медиците в регионалните здравни инспекции. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета.

Това стана ясно след среща на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов с представители на Българския лекарски съюз.

Заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронен регистър.

В Единния информационен портал вече има раздел само за ваксините

Специализиран раздел за ваксините срещу коронавирусната инфекция (https://coronavirus.bg/bg/vaccinations) ще има вече в Единния информационен портал за борба с COVID-19. Той ще подпомага с информация медицинските специалисти и гражданите за различните ваксини срещу COVID-19.

Модулът предоставя в достъпен формат проверени данни от достоверни национални и международни източници, в това число всички важни новини, актуални научни публикации, отговори на най-често задаваните въпроси за ваксините, както и полезни видеоматериали и статистика.

Разработено е и приложение за мобилни телефони. В ход е неговото одобрение от двете най-големи платформи в света. Свободният и лесен достъп до приложението и Единния информационен портал за борба с COVID-19 дава пряк и бърз път до глобалната информация за процеса на ваксиниране, съобщават от министерството.