Щурмът на Капитолия в САЩ ще възвести началото на епохата на по-строги регулации за социалните медии, смята еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

В статия в „Политико“ той сравнява насилието във Вашингтон с атаките на 11 ептември 2001 г., довели до глобален удар срещу тероризма. Коментарът на комисаря е озаглавен „Капитолият – 11 септември за социалните медии“.

„Както 11 септември беляза смяната на модела за глобалната сигурност, 20 години по-късно наблюдаваме миналото и настоящето на дигиталните платформи в нашата демокрация“, пише Бретон.

Туитър закри окончателно личния профил на американския президент Доналд Тръмп и достъпа до него на близо 90-те милиона негови последователи. Платформата се мотивира с риск за по-нататъшни призиви към насилие, след като отиващият си държавен глава мобилизира хиляди свои поддръжници на поход към Капитолия.

„Ако все още някой се е съмнявал, че онлайн платформите са се превърнали в системни играчи в нашите общества и демокрации, отговорът бяха събитията на Капитолийския хълм миналата седмица“, изтъква френският еврокомисар.

Според него чрез блокирането на профила на Тръмп социалните медии най-накрая са осъзнали своята отговорност, задължения и начини да предотвратят разпрозтраняването на незаконно съдържание.