Правителството на САЩ въведе извънредни мерки за сигурност в столицата Вашингтон преди встъпването в длъжност на президента Джо Байдън на 20 януари, предават световните медии.

В същото време изпълняващият длъжността министър Чад Улф подаде оставка, ставайки поредния член на кабинета, който се дистанцира от президента Доналд Тръмп. 

Той самият се срещна лично за първи път след безредиците с вицепрезидента Майк Пенс, върху когото оказа силен натиск седмица по-рано да осуети удостоверяването на изборната победа на Байдън в Конгреса.

Улф мотивира оставката си с „неотдавнашните събития“, без да посочва конкретно щурма на Капитолия от десетки хиляди привърженици на Тръмп на 6 януари, който предизвика мощно вътрешно и международно осъждане и разедини управляващите републиканци.

Той е третият след министрите на транспорта и образованието, който напуска правителството за по-малко от седмица.

В пореден удар върху публичния образ на Тръмп снощи треньорът на отбора по американски футбол "Ню Ингланд пейтриътс" Бил Беличик отказа да приеме президентския Медал на свободата, най-високата награда на страната за цивилни, за която го беше номинирал държавният глава по случай пенсионирането му, предаде "Бизнес инсайдър". В изявление в понеделник вечерта Беличик каза, че е "поласкан" от предложението, но го отклонява от уважение "към ценностите на нашата нация". Той се позова на "трагичните събития от миналата седмица".

Среща в Овалния кабинет 

Високопоставен представител на администрацията описа снощната среща на Тръмп и Пенс в Овалния кабинет на Белия дом като „добър разговор“ на фона на съобщения за обтегнати отношения между двамата.

Според изявлението и двамата осъдили насилието срещу Конгреса и изтъкнали, че „онези, които са нарушили закона и са щурмували Капитолия, не представляват движението „Америка на първо място“, подкрепяно от 75 милиона души“.

Тръмп и Пенс се ангажирали да продължат работата си в интерес на страната до края на мандата си, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Оставка или импийчмънт

В същото време демократите, които контролират Камарата на представителите, дават днес последен шанс на Тръмп да подаде оставка дни преди края на мандата си или да се изправи пред перспективата за безпрецедентен в историята на страната втори процес за импийчмънт в рамките на един мандат, предаде Ройтерс.

Камарата е готова да гласува утре резолюция, обвиняваща Тръмп в "подстрекателство на бунт", освен ако той самият не се оттегли или ако Пенс не използва предвидената в конституцията възможност да го отстрани от длъжност.

Днес членовете на Камарата ще гласуват по друга резолюция, призоваваща републиканеца Пенс да се позове на неприлаганата досега 25-а поправка на конституцията, която позволява мнозинство от членовете на кабинета да отстранят президента, ако той или тя е неспособен да изпълнява задълженията си.

ФБР очаква въоръжени бунтове във всички щати. До 15 000 служещи на Националната гвардия са в готовност да пазят Вашингтон 

Във връзка със засилването на мерките за сигурност до 20 януари включително разположените близо до Белия дом и Конгреса административни сгради, магазини и ресторанти ще бъдат недостъпни. Агенцията цитира съветници на Пенс, че той не приема идеята.

Пентагонът обяви вчера, че е разрешил разполагането на 15 хиляди войници от Националната гвардия във Вашингтон за церемонията по встъпване в длъжност на Байдън, за да бъде избегнато ново насилие след щурма на Капитолия миналата седмица, предаде Франс прес.

Близо 6200 военни вече са разположени във федералната столица, а до края на седмицата те ще бъдат 10 000, заяви генерал Даниъл Хокансън. Близо 5000 допълнителни войници може да бъдат изпратени към тях за церемонията.

За момента тяхната мисия се ограничава до логистична подкрепа на местната полиция и те ще бъдат оторизирани "само в краен случай" да извършват арести, ако ситуацията излезе извън контрол, заяви генералът, който отговаря за Националната гвардия в министерството на отбраната.

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ предупреди, че се планират въоръжени протести във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на Байдън, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В бюлетин на ФБР за вътрешно ползване се казва, че въоръжени протести са планирани във всички 50 щатски столици от 16 януари до 20 януари, и във Вашингтон от 17 януари до 20 януари", заявил източник от федералните правоналагащи органи, пожелал анонимност.

Според друг източник ФБР е издало най-малко още един бюлетин преди щурмуването на Капитолия от привърженици на Тръмп миналата седмица. На 29 декември то предупреди за заплаха от въоръжени демонстранти, които може да нападнат законодатели.