Решено: "Топлофикация - София" АД обяви търг за изграждането на инсталация за горене на отпадъци на площадката на ТЕЦ "Сфия" зад Централна гара.

Спорният проект е с прогнозна стойност 292 201 002 лв. без ДДС (350 млн. лв. с ДДС), а според документацията проектът трябва да бъде завършен през 2023 г. 

Търгът, обявен днес от общинското дружество, за:

  • проектиране, вкл. авторски надзор и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-гориво, в т.ч. подготовка, закупуване/ доставка/ монтаж (пускане в експлоатация) на необходимото оборудване, съоръжения и обзавеждане, 
  • отстраняване на дефекти при работата на инсталацията в срока за съобщаване на дефекти, който е 2 години и започва да тече от издаването на сертификат за приемането на обекта;
  • подпомагане на Възложителя при експлоатацията и поддръжката на инсталацията и oбучение на персонала за период от 3 години, който тече от издаването на сертификат за приемането на обекта, както е описано в приложените спецификации. 

Преди започване на строителството изпълнителят трябва да премахне от площадката недовършен строителен обект - недостроен комин (с височина 69 метра) и колони за неизградена сграда на водогрейни котли, става ясно още от обявлението, публикувано в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Парите за строежа на инсинератора се набавят чрез европейски фондове и заем от Европейската инвестиционна банка. Парите са разпределени както следва: 180 млн. лева от ЕС и 134 млн. лева заем, който ще се изплаща в продължение на 26 години. Няма да праща обаче "Топлофикация-София", а Столичната община. 

Неуспелият референдум и колко цапа горенето на боклук

Проектът е спорен, защото на практика ще се появи инсталация за горене на голямо количество боклук в рамките вътре в града. А според противниците на проекта това значи още по-голямо замърсяване на и без това много мръсния въздух в София (заради качеството на въздуха, в това число и в столицата, срещу България тече европейска наказателна процедура - б.р.)

През май 2020 г. общинските съветници от "Демократична България", подкрепени от Борис Бонев от "Спаси София", внесоха предложение за местен референдум. Искането бе столичани сами да се произнесат искат ли само на 2 км от центъра на София да се появи инсинератор. Според мотивите към искането за обществено допитване от изгарянето на отпадци към замърсяването на въздуха в града ще се добавят 256 т азотни окиси, 64 т серни окиси и 13 т фини прахови частици (ФПЧ).

Очаквано, от ГЕРБ, ВМРО и "Атака" в Столичния общински съвет не допуснаха провеждане на местен референдум. Всъщност това беше вторият опит - такъв имаше и в миналия мандат на СОС. Депутати от тогавашния Реформаторски блок настояваха за обществено допитване, но съдбата на решението, зависещо от управляващото мнозинство, бе същата. 

Сега в проекта на обществената поръчка е записано, че във връзка с въвеждането на инсталацията в експлоатация изпълнителят, който ще бъде избран, ще отговаря за изготвянето на пълния пакет документи, необходими на "Топлофикация-София" за получаване на комплексно разрешително в съответствие със Закона за опазване на околната среда, Закона за управление на отпадъците и подзаконовите нормативни актове по прилагнето им. 

Припомняме, че през юни миналата година Върховният административен съд върна обжалваната оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на бъдещата RDF инсталация в София на градския административен съд. 



Ще печели ли парното и откъде "материал" за горене?

Разчетите на Столичната община по проекта за горене на отпадъци в ТЕЦ "София" са, че благодарение на новата инсталация "Топлофикация-София" ще започне да печели през 2036 г.

В момента общинското дружество е на постоянна, огромна загуба (59 млн. лв. само за 2020 г., още 80 млн. лв. за преходната година и т.н.), а заради задължения за газ в края на всяка година дължавната "Булгаргаз" заплашва столичното парно със съд и запориране на сметки - зараси системно трупане и неплащане на борчовете. Така се случи и в края на 2020 г., но в крайна сметка се намеси държавата - отново.

  

 Вторият голям въпрос е как Столичната община и "Топлофикация" се си осигурят суровина за горене на отпадъци (RDF) в обем от 180 хил. тона, какъвто е планът. Горивото трябва да е от получено след преработка в действащия Завод за битови отпадъци край софийското с. Яна RDF. Очакванията са общината да получава безплатно топлинна и електроенергия за 70 хил. домакинства. Така ще се спестят пари за 65 млн. куб. м природен газ, както и няколко милиона лева, които сега се плащат за транспортирането и изгарянето на RDF отпадъка в циментови заводи и ТЕЦ, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки в страната.

Ако планът е за горене на такива обеми RDF отпадък, не е ясно откъде ще дойде той. Според "Капитал" заводът за боклук в с. Яна произвежда в последните три години средно едва 61 хил. т. такъв тип гориво.