Германските власти са успели да разбият "ДаркМаркет" - най-голямата платформа за продажба на наркотици, фалшиви документи и фалшиви пари в световния даркнет. Солственикът й е арестуван, а сървърите са конфискувани, съобщи главната прокуратура.

Задържан е 34-годишен австралиец. Конфискувани са над 20 сървъра в Молдова и Украйна. Разследването на германската прокуратура е продължило няколко месеца с участието на полицията от страни като САЩ, Великобритания, Дания, Молдова и Украйна. Незаконната платформа е спряна днес след изключването на сървърите.

Според разследващите „ДаркМаркет“ вероятно е бил най-големият пазар в света в даркнета с близо 500 000 потребители и над 2400 продавачи. В него са извършени най-малко 320 000 трансакции с криптовалутите биткойн и монеро на обща стойност 140 милиона евро.

На този сайт са се продавали предимно наркотици, както и фалшиви пари, данни за откраднати или подправени кредитни карти, анонимни сим-карти и компютърни вируси.

Разбиването на този пазар е свързано с разследването срещу така наречения „Кибер Бункер“. В стар бункер в Райнланд-Пфалц бяха разкрити сървъри, които години наред са били на разположение за извършване на престъпни сделки. Осем души бяха арестувани при разкриването на „Кибер Бункера“. Сред тях има един българин, другите са германци и холандци. Срещу тях има повдигнати обвинения за 249 000 престъпления, основно сделки с наркотици. Процесът срещу тях е насрочен за края на тази година.