Американската социална мрежа Parler, сравнително неизвестна допреди няколко седмици, започна дело срещу технологичния гигант Amazon.

Онлайн магазинът предлага и клауд услуга - Amazon Web Services, където се помещаваха сървърите на Parler, докато от компанията на Джеф Безос не решиха, че нарушава техните условия за ползване и не прекратиха договора.

Какво е Parler?

Става дума за нова микроблогинг платформа, подобна на Twitter - в голяма степен създадена и като алтернатива на по-голямата социална мрежа.

Parler твърди, че е социална мрежа, която поставя свободата на словото на първо място - нещо, което привлече много консерватори към нея от началото на съществуването й.

Основателят на компанията Джон Мац описва себе си като "либертарианец". От гледна точка на тези си политически принципи през 2018 г. създава Parler (от фр. - "говоря") като алтернатива с по-малко модериране на съдържанието.

Единственият друг известен инвеститор в социалната мрежа е Ребека Мърсър, републиканка, един от донорите на Доналд Тръмп през 2016 г., акционер и в консервативната медия Брайтбарт. Именно семейство Мърсър запознава Тръмп със Стийв Банън, основателят на Брайтбарт и основен стратег за избирането му за президент.

През последните две години потребителите на Parler нарастваха постепенно до солидните, но и скромни 2 млн. души - поне в сравнение с гигантите.

Истинска експлозия обаче предизвика "банването" на президента Тръмп от Twitter. Милиони консерватори решиха да потърсят алтернатива и от декември 2020-а до януари 2021-а потребителите на Parler нарастнаха с 13 млн. души.

След банването на Тръмп Parler стана за кратко и най-сваляното приложение, както в андроидския Google Play Store, така и в магазина на Apple - App Store. Скоро след това приложението бе премахнато.

Защо Parler съди Amazon?

Сървърите на Parler се помещават в клауд услугата Amazon Web Services (AWS). Според договора на компанията, ако е налице някакъв проблем, Amazon трябва да даде 30 дни за отстраняването му. 

На 9 януари обаче, три дни след щурма на Капитолия, Amazon директно спира услугата си за Parler - след по-малко от денонощие.

Като обяснение за спирането компанията на Джеф Безос изтъква множеството призиви за насилие в платформата - срещу демократи, републиканци, ЛГБТ хора, активисти от Black Lives Matter, изпълнителни директори на техногиганти. 

От Parler обаче изтъкват, че подобни заплахи са налице във всички социални мрежи, включително в Twitter, техен основен конкурент. "Kill Mike Pence" ("Убийте Майк Пенс") е трендинг хаштаг в Twitter от буквално ден преди спирането на Parler, подчертават те.

В добавка, само месец преди спирането Twitter и Amazon подписват тригодишен договор за пренасяне на сървърите на оригиналната микроблогинг платформа в клауда AWS.

По този начин Amazon на практика злоупотребява с господстващото си положение на пазара, подкрепя една социална мрежа и разрушава друга, въпреки факта, че и двете имат спорно съдържание.

Подчертава се и фактът, че компанията на Безос не спазва договорения срок за спиране. От Parler подчертават, че кодът на услугата им е написан и пригоден за AWS и преминаването към друга платформа ще отнеме много време и ще нанесе унищожителни щети на компанията.

От Amazon твърдят, че са предупредили Parler седмици по-рано за притеснителното съдържание, но то се е увеличило, вместо да намалее.

Parler ли е новата платформа на Тръмп?

Доналд Тръмп всъщност няма профил в младата социалната мрежа. Голяма част от потребителите й са консерватори, избягали от Twitter и други социални мрежи и това подхранва тази теза.

Според множество наблюдатели, в Parler действително се толерират език на омразата и призиви за насилие. Други обаче твърдят, че това важи само за част от потребителите на новата социална мрежа, като същото важи и за установените гиганти като Twitter, Facebook и други.