Руският опозиционер Алексей Навални обяви на страницата си във фейсбук, че възнамерява да се прибере в Русия. Критикът на Кремъл смята да напусне Германия на 17 януари.

Вчера руските власти поискаха от съдия да постанови задочно изпращане в затвора на Навални заради нарушаване на разпоредбите на постановена срещу него условна присъда и други нарушения, предаде Ройтерс, като цитира съдебен документ.

Навални бе откаран за лечение в Германия, след като колабира по време на полет от Сибир за Москва. Германия и други западни страни казаха, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичен агент от типа новичок.

Впоследствие опозиционерът и разследващият сайт "Белингкат" разкриха, че специално звено на ФСБ стои зад опита за покушение.

Ето и съобщението на Навални във фейсбук.

"Прибирам се у дома.

Когато за първи път излязох от болницата, направих това упражнение. Най-трудното нещо за мен. Трябва да застанеш, след това да легнеш на пода, след което да се изправиш отново. Беше много, много трудно. Максимум го правих по три пъти. После трябваше да си почина.⠀

Направих няколко лицеви опори, клекове и дори няколко бърпита (адско нещо) тази сутрин. След което разбрах, че моментът, който чакам, е настъпил - предполагам, че съм почти здрав и най-накрая мога да се върна у дома.⠀

Въпросът "да се върна или не" никога не е бил пред мен. Това е, защото аз не напуснах. Озовах се в Германия, когато влязох в интензивно отделение, поради една причина: опитаха се да ме убият.

Оцелях. И сега Путин, който поръча убийството ми, врещи в бункера си и нарежда на слугите си да направят всичко, за да не се върна. Слугите действат както обикновено: те измислят нови наказателни дела срещу мен.

Но какво правят там не ме интересува много. Русия е моята страна, Москва е моят град, липсват ми.

Затова тази сутрин отидох на сайта на компанията "Победа" и си купих билети.

17 януари, неделя, ще се върна у дома.

Ще се видим!"