Здравният министър Костадин Ангелов е изключително обнадежден от темповете на ваксиниране в страната. Това той повтори в сряда няколко пъти при посрещането на първата пратка от 2400 дози от ваксината на "Модерна".

Той обаче отказа да назове точно място на страната ни сред останалите европейски държави. Според сравнителна статистика за приложени дози на 100 души от населението България е на една от последните позиции в ЕС към 12 януари.

"Страната ни в момента се намира на задоволително място сред европейските държави. Ние не сме осигурили пълната възможност за ваксиниране. Имаше ден, в който бяхме достигнали почти 4000 ваксинирани. Ако вървим с това темпо, изключително добре изглеждат нещата в България", твърди министърът. 

Ваксини щяло да има за всички. 

"Вече имаме абсолютно спокойствие, че ще имаме достатъчни количества ваксини за всички български граждани. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", каза Ангелов.

Министърът обяви, че от допълнителното споразумение между ЕС и "Пфайзер"/"Бионтех" България е заявила да получи близо 2,9 млн. дози от ваксината, като става дума за индикативни количества. Близо 4,5 млн. са дозите от продукта на "АстраЗенека" (и тази ваксина се поставя на два пъти), който се очаква да бъде одобрен от европейския регулаторен орган до края на месеца.

На 13 януари пристигна и първата пратка с ваксини на "Модерна" - 2400 дози.

Сега получената пратка от "Модерна" ще се съхранява при температура от минус 20 градуса в хладилници в "БулБио", а удобството при нея е, че може по-дълго да остане на положителни температури - от 2 до 8 градуса в продължение на 30 дни. Това обаче сега едва ли ще се наложи, тъй като тези първи 2400 дози остават само за РЗИ-София, защото са твърде малко количество, стана ясно от обяснението на министър Ангелов.

Втората доставка от ваксината на "Модерна", която се очаква на 25 януари, ще е около два пъти по-голяма - 4000 дози, и тя вече ще бъде разпределена из шестте ваксинационни региона на страната.

Ваксинационните сметки на министъра

Здравният министър отново повтори, че първа и втора фаза на ваксинацията може да вървят паралелно. Първата фаза щяла да приключи в края на месеца вероятно. 

"Стартираме започване на втора фаза, като тя ще започне от домовете за възрастни хора и от учителите", каза още той.

На последния брифинг на здравните власти миналия четвъртък беше обявено, че ваксинацията в социалните домове ще започне от тази седмица. 

На среща вчера с директорите на РЗИ било обсъдено как ще става ваксинацията в тази втора фаза, особено за персонала в сферата на образованието. Това щяло да се решава в зависимост от спецификата на населеното място - или в училищата от екипи от РЗИ, или от личните лекари, но "предимно колегите от РЗИ ще извършват това".

Според представените днес от министъра доста приблизителни сметки заявилите да се ваксинират медици били по-малко от 100 хил. души, "говорим за онези в лечебните заведения и фармацевтите", а желаещите в домовете за възрастни хора били приблизително около 21 процента (21 процента беше обявено, че са и желаещите учители, които също са предвидени за втора фаза - бел. ред.), които от 15 хил. души били приблизително 3000 човека. 

"Ние ще увеличим ваксинирането на хората на дневна база", добави Ангелов.

И за да докаже колко бързи могат да бъдат темповете на ваксинация в страната, включи в сметката и личните лекари. В страната има близо 4500 лични лекари и ако те на ден ваксинират по 10 души, "което е допустимо", на ден само от личните лекари ще има 45 хил. ваксинирани лица, изчисли той.

"Ако добавим и мобилните екипи, които ще бъдат съставени, в системата на ВМА, екипите в болниците, ще дойдат дни, в които ще правим много повече ваксини, отколкото в момента", твърди министърът.

Към момента от старта на имунизацията на 27 декември обаче общият брой на инжектираните дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионех" (от която към момента имаше доставки) е 15 780.

На 25 февруари започва масовото тестване в образованието

Министърът съобщи още и че от 25 януари започва масово тестване с антигенни тестове на работещите в системата на образованието, за да се види каква е картината със скритата заболеваемост и да се даде повече сигурност на учителите. Учениците от 5-12 клас остават на дистанционно обучение до 31 януари, като за повечето класове това ще означава, те са три месеца в обучение извън училищната среда. Ангелов отбеляза по този повод, че "ние сме продължаваме да сме длъжници на ученици и родители".

След като през първите дни на тестването се получи репрезантивна извадка, ще се прецени каква част и кои от учениците могат да се върнат в клас, обясни здравният министър.

Промяна на мерките ще се обмисля "най-рано от февруари", каза още той.

Имало готовност да бъдат ваксинирани членовете на секционните комисии 

Министърът повтори и вече известна теза, която той и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев вече изговориха по време на консултациите при президента - че трябва да се знае датата на изборите, за да има протокол. Здравните власти щели да започнат да го изготвят месец-месец и половина преди датата, а дотогава разработвали основните противоепидемични правила. Ангелов повтори и че никой в света не знае как ще се развие пандемията.

"Ако говорим за провеждането на изборите на 28 март, ситуацията ще е една, на 23 май - друга. Няма в света агенция или учен, които да предвидят каква ще е ситуацията", каза за пореден път министърът. 

Той обяви, че имало готовност да бъдат ваксинирани желаещите членове на секционни комисии, "като основната ни цел е ваксинирането на участниците в т.нар. мобилни секции, тъй като те ще имат задача да осъществяват гласуването на карантинираните лица и лицата в изолация".

Наказани за Сандански все още няма

Министърът отговори и на въпроси за случая с ваксинацията в Сандански, където сред първите имунизирани се оказаха и общински съветници, които нямат право на това.

Наказани още няма, се разбра от думите му. В момента се чакал протоколът, който да бъде представен от агенция "Медицински надзор". 

"Ако има допуснати пропуски в системата на РЗИ, да, ще има наказания. Ако има допуснати пропуски в системата на болничното здравеопазване, болницата е общинска. Компетентният орган, който може да наложи наказания е съответната община (а неправомерно ваксинираните са общински съветници - бел. ред.)", каза Ангелов.

"Това е въпрос на организация и тя се прави от директора (на болницата - бел. ред.). Как в големите болници не се случи такова нещо, а се случи в Сандански. Правиш списък и имаш резерви в този списък, не вземаш ваксини, които не можеш да изразходваш. Протоколът е ясен и е казано кои да бъдат ваксинирани, със сигурност не са общинските съветници. Ако мислиш просто да поставиш ваксините, за да не ги изхвърлиш, решаваш нещо, което в случая е грешен сигнал", добави той.