Маските се превърнаха в ключов артикул през изминалата 2020 година, като след първоначалния шок и недостиг на предпазните средства, множество компании по света започнаха да разработват всякакви модели.

От уж самопочистващи се, до ултралуксозни, маските, различни от класическата N95 (златният стандарт за защита от частици) са най-вече специални със своя дизайн.

Британският телеком Binatone обаче представи ново решение на CES 2021 - технологично.

Става дума за MaskFone - маска с вграден микрофон и Bluetooth слушалки. Първото решава реален проблем - повечето ефективни маски заглушават думите ни и на публични места или около възрастни близки се налага или да викаме, или да свалим маската и да рискуваме заразяване. Спийкърът включва и колонка, която прескача тази бариера.

Слушалките пък са обикновен бонус - те могат да се свържат с телефона, за да слушаме музика или да водим разговори хендс фри. Батерията позволява до 12 часа слушане на музика или разговори, зарежда се с USB. 

MaskFone има и бутони за звука и смяна на песните - като повечето други Bluetooth слушалки. 

Дизайнът позволява и слагането на N95 филтри, но те не са включени в цената. А тя е 50 долара.

Единственият недостатък е миенето на маската. СЗО препоръчва платнените маски, дори със сменяеми филтри, да се мият всекидневно. Но докато слушалките могат да се свалят от MaskFone, няма как да се извади спийкърът. Единственият вариант за почистване е със спирт, тъй като прането ще се окаже фатално за него.