Хартиените касови бележки, издавани от класическите касови апарати, отиват в историята. Те ще бъдат заменени от електронни. Промяната обаче ще важи само за някои икономически сектори. За това се разбра днес работната група към Националната агенция по приходите (НАП) за внедряване на т.нар. софтуерна фискализация. На практика това означава, че сървърите на НАП ще получават данните от фирмените компютри през специална програма. 

Най-простата форма на софтуерна фискализация предполага, че след като клиентът плати, данните по трансакцията се изпращат в реално време към  т.нар. фискален оператор, който ги обработва. НАП получава информацията, която я интересува, а търговецът пък ще я изпраща по имейл или телефон на клиента. Разбира се, това може да стане само в някои определени бизнеси, затова от НАП не превиждат промяната да е задължителна, а избирателна.

Така пътят към модернизиране на системата за отчитане на приходите малко по малко започва да се отваря. Идеята за електронните касови бележки е стара, но НАП едва преди около година и половина прие идеята, която - очаквано - дойде от сектора на информационните технологии в страната. 

"Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките седмици приходната агенция ще обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството", пишат днес от приходната агенция. 

Към съобщението обаче няма други детайли, не се споменава кои точно сектори ще се наложи да въведат иновацията и кои не. 

Паралелно с това продължава съвместната работа по създаването на алтернативен механизъм за отчетност при електронните магазини. Софтуерната фискализация при тях ще бъде специфична заради естеството на бизнеса им и от НАП обещават, че ще проведат разговори с представители на бизнеса и до края на януари ще представят модел на реформата. Тоест това е първият сигурен сектор, който ще ползва електронни бележки. 

Логиката сочи, че тези фирми и сектори, които вече са въвели софтуер за управление на продажбите или прословутото СУПТО, ще могат лесно да преминат към новата форма на отчитане.