Трима души за едно място: в събота Християндемократическият съюз (ХДС) на германската канцлерка избира свой нов председател - един ключов вот, осем месеца преди края на ерата на Ангела Меркел.

Победителят ще е в добра позиция, за да оглави консерваторите на парламентарните избори на 26 септември и може би да стане следващият канцлер. Това обаче не е гарантирано, защото този избор се прави впоследствие, а за поста дебнат и други кандидати.

Общо 1001 делегати на управляващия от 15 години ХДС ще избират между умерения Армин Лашет, привърженика на завой надясно след Меркеловата центристка ера Фридрих Мерц и аутсайдера Норберт Рьотген.

Изходът от вота в два тура по интернет се очертава оспорван. Резултатите ще бъдат обявени в събота по време на партиен конгрес, който заради коронавируса ще протече изцяло онлайн.

Избирането на нов партиен лидер беше отлагано няколко пъти заради епидемията. То се наложи заради оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер, която дълго време беше приемник на Меркел, но беше принудена да напусне, защото не успя да се наложи на този пост.

Провокации

Тримата кандидати са с различен политически профил въпреки общия си рейнски произход.

Фридрих Мерц е заклет враг на канцлерката, откакто тя го свали от председателството на консервативната група в Бундестага през 2002 г., и мечтае за отмъщение.

През 2018 г. бизнесменът беше победен с минимална разлика от Крамп-Каренбауер. Той комбинира икономическия либерализъм и твърдия подход към имиграцията.

Мерц мечтае да привлече някои от поддръжниците на крайната десница.

Бившият адвокат води в анкетите сред симпатизантите на ХДС, но страда от някои недостатъци.

Той не заема изборна длъжност. Словесните му провокации и високоплатената му работа в мениджъра на активи "БлекРок" също вредят на образа му.
65-годишният Мерц неотдавна приравни хомосексуалността с педофилията и възнегодува срещу коронавирусните ограничения в периода на празниците.

59-годишният Армин Лашет разполага с няколко предимства. Този умерен бивш журналист върви по стъпките на Меркел, която е по-популярна от всякога.

"Християнсоциалната ориентация на партията е по-важна за него, отколкото за конкурентите му", каза преподавателката по политология от Мюнхен Урсула Мюнш.

Лашет може да се хареса на центристкия електорат, а ако бъде кандидат през септември, да изгради коалиция със Зелените, които са втора политическа сила в страната.

Внушителна сянка

Но начинът, по който се бори с пандемията като ръководител на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, му носи критики. Лашет например призова през пролетта за смекчаване на ограниченията, което експерти сметнаха за прибързано.

Кандидатирането му в тандем с Йенс Шпан е обещаващо на хартия, но не доведе до очакваните високи резултати.

Третият кандидат, 55-годишният Рьотген, създава впечатление на пълен аутсайдер. Този експерт по международни отношения уверява, че не е човек на даден лагер и обещава да вкара повече жени и по-млади хора в партията.

Подобно на Мерц, той е разочарован от Меркел, която през 2012 г. го свали от поста министър на околната среда след тежко изборно поражение.
Който и да победи на тези вътрешни избори, въпросът кой да се кандидатира за канцлерския пост няма да се реши преди пролетта.

Над консервативния лагер тегне внушителната сянка на лидера на сестринската баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС) Маркус Зьодер, който стана един от най-популярните политици сред германците благодарение на предпазливия си подход към пандемията.

Въпреки че твърди обратното, Зьодер мечтае да бъде поканен от ХДС, да направи тази стъпка след редица местни избори в средата на март. И може би да стане първият канцлер от ХСС.

Бъдещият председател на ХДС "със сигурност е с много добри шансове да се кандидатира за канцлер", каза обаче преподавателят по политология в Берлинския свободен университет Торстен Фаас. Той "трудно вижда как победителят (за партиен лидер на ХДС) ще каже: Маркус Зьодер, моля, кандидатирайте се" за канцлер. 

*Анализът на Матьо Фукс е публикуван във Франс прес. Преводът е на БТА.