Ясен Петров е новият селекционер на българския национален отбор по футбол. Това обяви пресслужбата на БФС след края на тричасовото заседание на Изпълкома. Другите две кандидатури са били на Георги Донков и Георги Дерменджиев, който предвождаше трикольорите до декември.

Селекционер на младежкия тим остава Александър Димитров, считан доскоро също за кандидат, при това за фаворит.

На новия селекционер предстоят три тежки мача още през март. Тогава България стартира световните квалификации - предстоят две домакинства на националния стадион "Васил Левски" с Швейцария и Италия и гостуване в Белфаст на Северна Ирландия.

Ясен Петров е роден през 1968 г. в Пловдив. Като футболист е играл за "Ботев" (Пловдив), "Пирин" (Гоце Делчев), "Левски", "Локомотив" (София), "Славия", "Алки" (Ларнака, Кипър), китайските "Ухан", "Нанджин" и "Ченду", и немските "Мепен" и "Тенис Борусия" (Берлин).

Като футболист най-високите му постижения са носител на купата на страната през 1992 г. с "Левски" и през 1995 г. с "Локомотив" (София). Вицешампион през 1992-а с "Левски" и през 1995 г. с "Локомотив" (Сф), бронзов медалист през 1993 и 1994 с "Ботев" (Пд) и през 1996 г. с "Локомотив" (Сф).

В българското първенство изиграва 231 мача и вкарва 50 гола. Записва мачове в европейските клубни турнири с отборите на "Левски", "Локомотив" (София), "Ботев" (Пловдив). За националния отбор има 3 мача.

Треньорският му дебют е с "Локомотив" (София) през 2002 г., след това минава през "Ботев" (Пловдив), "Черно море" (Варна), "Нафтекс" (Бургас), "Левски", "Ботев" (Враца).  От 2013 до 2019 г. кариерата му преминава в Китай, където води местните "Шъдзяджуан", "Бейджинг Ентърпрайсес", "Хенан" и "Шъдзяджуан".

Експертна група

След заседанието на ИК стана ясно, че Ясен Петров е бил предложен от Емил Костадинов. Отговорникът за националния отбор в ръководното тяло на централата е бил в експертна група по избора заедно с Йордан Лечков, Атанас Фурнаджиев и Кирил Домусчиев. А преговорите е водил временният президент Михаил Касабов.

ВАР още за втората фаза на първенството?

Домусчиев обяви, че има голяма вероятност ВАР да бъде въведен още за втората фаза на шампионата в Първа лига - в късната пролет. Одобрен е проектодоговор с фирмата, която ще осигури технологията. Предстои подписването на контракта. 

Конгрес може и да няма тази година

Фурнаджиев пък намекна, че извънредният конгрес на БФС може и да не се проведе тази година. Причината е, че след точно една година трябва да е редовният. При това положение, според вицепрезидента на съюза, няма смисъл от конгрес сега, още повече епидемичната обстановка остава непредвидима, а делегатите и гостите на форума са около 700 души и трябва да са в една зала.

Трябва да се прецени дали има смисъл събранието да е през лятото, още повече вписването на новото ръководство от съда ще отнеме около два месеца, обясни Фурнаджиев.

До свикването на сбирка за избор на нов президент и Изпълком се стигна заради оставката на Борислав Михайлов в късната есен на 2019 г. Конгрес беше насрочен през юни 2020-а, но бе отложен заради пандемията. Това се случи още веднъж - през декември. При това положение конгрес може да се свика не по-рано от късната пролет или лятото, но пък през юни и юли има и Европейско.

Нов шеф на Съдийската комисия

Съдиите имат нов шеф - Костадин Гергинов. Той заменя Костадин Стоичков. Промяната е направена заради многото грешки, допуснати от арбитрите през есента, каза  Фурнаджиев.

Интересна новост - възрастта за пенсиониране на реферите в професионалния футбол се увеличава от 45 на 47 г. От тази промяна обаче могат да се възползват само бивши международни съдии (ръководещи и асистенти), които са били в ранглистата на ФИФА пет последователни години. Тоест, само най-елитните.

В същото време възрастовата рамка доста се увеличава - от 20 на 50 години за Зоналните групи и от 16 до 50 г. за Областните. Това се прави заради недостиг на квалифицирани арбитри.