Кой ще поеме ръководството на Българската телеграфна агенция? Това ще е един от въпросите, които Народното събрание трябва да реши преди края на мандата си на 26 март, след като директорът на държавната структура Максим Минчев почина неотдавна, след като боледува от COVID-19.

Изборът по закон се извършва от парламента. До 15 януари в 18 ч е срокът, приет от депутатите, за внасяне на номинации за поста. Управляващото мнозинство се е обединило около кандидатурата на дългогодишния журналист от "Дарик", водещ на предадането "Седмицата", юрист и адвокат Кирил Вълчев, стана ясно със сигурност ден по-рано. Преди ден бе официално публикувано и писмо от синдикатите в БТА в подкрепа на Вълчев, пратено до Народното събрание и Съюза на българските журналисти.

Подкрепа се очаква и от по-малкия партньор в управлението "Обединени патриоти".

БСП взе решение да номинира Ивайло Данаилов - дългогодишен журналист, а и медиен съветник на премиера Сергей Станишев, докато заемаше поста. Това се случи в деня на изтичане на срока за номинации. Парламентарната група се събра преди пленарното заседание. Според източници на Клуб Z на него е бил поканен и кандидатът. В парламентарните кулоари се говори, че ако има кандидатура от опозицията, то тя би срещнала подкрепа от ДПС. Движението няма намерение да издига свой претендент за генерален директор на БТА. 

В последните дни се завъртя в медиите и името на журналиста и сценарист Емил Спахийски, но в крайна сметка не се очаква той да бъде издигнат (по закон номинации могат да правят парламентарни групи или отделни депутати - б.р.). А във фейсбук се разгоряха дискусии по темата, че изборът е предрешен от управляващите.

По процедура следват изслушвания в комисията по култура и медии и представяне на концепции от кандидатите. За избора на нов генерален директор на БТА е нужно обикновено парламентарно мнозинство. БТА е обществената медия, чийто ръководител се избира от политически орган, какъвто е Народното събрание. Генералните директори на БНТ и БНР се избират от Съвета за електронни медии (СЕМ), който по закон е независим орган.