Два милиона души в Израел са получили вече първата от двете дози от ваксината срещу новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Поставянето на двумилионната ваксина бе излъчено на живо по телевизията. На него присъства и премиерът Бенямин Нетаняху.

"Аз съм двумилионната", се четеше на малък плакат, който държеше израелка, получила първата си инжекция днес в град Рамла, близо до Тел Авив.

Застанал до нея, Нетаняху, който е в предизборна кампания, увери, че Израел ще бъде "първата страна, излязла от коронакризата".

"Виждаме светлината в края на тунела", каза с широка усмивка израелският премиер, който лично даде старт на амбициозната имунизационна програма на 19 декември, като се ваксинира на живо пред телевизионните камери.

В началото на януари здравните власти прогнозираха, че два милиона израелци ще са получили и двете дози от ваксината до края на месеца. Но към днешна дата само 150 000 души са били инжектирани и с двете дози.

Израел отчита ръст на броя на заразените и всеки ден регистрира по около 9000 нови случая. Страната за трети път е под карантина от началото на пандемията.