Над 10-минутен материал тази сутрин по БНТ трябваше да обсъди въпроса - какво ще се прави със събрания след дъждовете "остров" от боклуци по р. Искър, който се е задържал преди ВЕЦ в началото на Своге. В крайна сметка и зам.-кметът на града, и представител на електроцентралата говориха дълго, колкото да кажат, че нито се знае кой, как, с какви средства, нито пък кога ще се отстрани проблемът.

После гост в студиото беше областният на София-област Илиан Тодоров - виден представител на т. нар. патриоти, и в частност на "Атака", във властта, нищо че миналата година напусна партията със скандал.

Първо в бърз режим той изстреля, че ще са нужни 200 000-220 000 лв., но тази сума била само ориентировъчна. Но най-интересен бе маршрутът - как боклукът се е озовал в Искър при Своге.

Тодоров посочи откъде според него е дошъл "островът" до входа на балканския град:

"Ами той (отпадъкът) не е бил по дерето. Той е бил по цялото трасе - от София през Костинброд, Петърч, та до Своге" (след което разказа виц за повръщащ пияница)."

В края на интервюто той дори повтори убедено маршрута:

"И, разбира се, природата впоследствие - от София, като се тръгне Костинброд, Петърч, та Своге и т.н."

Вярното в това твърдение е само едно - че през Костинброд и Петърч също минава река. Но тя се нарича р. Блато. Дори се влива в Искъра, но на километри по-натам - край кв. "Кумарица" на гр. Нови Искър. Боклукът няма как да мине от София по очертания маршрут, освен ако не го возят с камиони. А Костинброд и Петърч дори са в съвсем друга посока, погледнато от столицата - не към Искърското дефиле, а към прохода Петрохан (за едното се излиза през "Надежда", а за другото - през "Илиянци" и "Требич").

Според официалната му биография Тодоров е софиянец, има две висши - завършил е УНСС (където географията би трябвало да е на почит, б.р.) и Военната академия "Г. С. Раковски". Той е "губернатор" на областта близо 4 години - от пролетта на 2017 г.

Тодоров е "расов" представител на "Атака" - включително е бил два пъти депутат и беше до лидера си по време на нахлуването му в НАТФИЗ. След това получи поста, а миналата година Волен Сидеров се "разграничи" от него.  

По време на протестите срещу корупцията и главния прокурор Иван Гешев миналата година Тодоров имаше свой прочит на нещата - при това от официалния профил Илиан Тодоров Областен управител на Софийска област:

След любопитната случка с "невинната майка" с двете деца, която опита да премине през тълпата на "Ситняково" (която после в съда се оказа съвсем друга), политикът окачестви протестиращите като гадове, изроди, красиви и умни и пр.

Тодоров е търсен и ценен събеседник на агенция "Пик", където прави ето такива изявления: