Народното събрание прие на първо четене предложенията за начините и реда, по който родените след 31 декември на 1959 г. ще получават своите пенсии от втория стълб. Промените бяха подкрепени от мнозинството в парламента и бяха подложени на критики от ДПС и БСП.

Хората ще има пред себе си три варианта за получаване на пенсията - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Освен това промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст.

При всички положения би трябвало допълнителните пожизнени средства за старост и на разсрочено плащане да не са по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

Според БСП обаче проектът е лобистки в полза на частните дружества и ощетява пенсионерите. ДПС поиска повече време, в което парламентът да съобрази текстовете с критиките на Комисията за финансов надзор. 

Според Деница Сачева обаче правата на пенсионерите са гарантирани, постигнат е баланс между тях и правата на дружествата и проблеми няма. Тя поиска експедитивност в приемането и на второ четене, за да може първите 17 000 жени, които ще се пенсионират през тази година, да имат спокойствие и да се запознаят с правата си.