Световната антидопингова агенция (WADA) разкритикува доводите за намаляване на наказанието за руския спорт, свързано с употребата на допинг. Според организацията Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана не е обяснил напълно основанието за решението си.

В края на 2019 г. WADA наложи забрана на Русия да участва в големи международни състезания за четири години заради манипулиране на данните от московската антидопингова лаборатория. Впоследствие в края на 2020 г. КАС намали санкцията на две години след обжалване на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

От WADA първоначално реагираха със задоволство, че са спечелили делото, но сега изразиха разочарование, след като КАС публикува пълния си доклад.

Според него съдът е трябвало да обмисли "подходящ период" за наказанието, подчертавайки че WADA е възнамерявала забраната да покрие само по едно издание на всяка от летните и зимните олимпийски игри. От КАС допълват, че принципите за пропорционалност трябва да бъдат разглеждани в светлината на последствията.

Забраната на Русия важи до края на 2022 г., което обхваща олимпийските и параолимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022, както и световното по футбол в Катар 2022. В този период от страната ще бъдат допускани единствено спортисти, които отговорят на изискванията да докажат, че са чисти. Те обаче няма да се състезават под руското знаме и при награждаване няма да звучи химнът на страната.