Българските посолства вече работят за организация на парламентарните избори на 4 април зад граница, съобщиха от МВнР днес, след като в края на работната седмица президентът Румен Радев обяви датата на вота. 

Вицепремиерката Екатерина Захариева е събрала работна група, чиято цел е "да се гарантира правото на максимален брой наши сънародници в чужбина, въпреки тежката епидемична обстановка", пишат от министерството. 

Ръководителите на задграничните ни мисии са получили указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Такива искания ще бъдат отправени във всички страни, в които е акредитиран съответният ръководител на посолство. Получените отговори трябва незабавно да бъдат представени в МВнР, което на свой ред ще сведе информацията до ЦИК.

"Работната група в МВнР получи задача да изготви проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина. Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен ПСР тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването", съобщават още от Външно.

На сайта на МВнР е разкрита рубрика "Избори", където ще се публикува важна информация, свързана с гласуването в чужбина. Нашите сънародници може да се информират за специфичните условия за гласуване и от сайтовете на съответните дипломатически мисии, и от техните профили в социалните медии.​

От МВнР са изразили опасения пред ЦИК, че тъй като на 4 април е Великден за католиците, може да се очаква редица държави да ограничат допълнително придвижването и социалните контакти заради коронавируса, което може да затрудни изборния процес. 

Припомняме, че от години се говори за въвеждане на електронно гласуване (тестване на такова е предвидено и по закон, но досега развитие няма), и за вот по пощата. На консултациите при президента Румен Радев преди да обяви датата на вота, редица формации настояха поне за гласуване по пощата именно заради пандемията и риска ограниченията заради нея да възпрепятстват българите зад граница за пуснат бюлетина.