Опозиционерът Алексей Навални бе задържан, след като кацна с полет от Берлин в Москва. Съпругата му Юлия успя да го прегърне и да му прошепне нещо, преди да го отведат униформените. И си тръгна сама, сътрудниците на полицията, които арестуваха опозиционера, не позволиха на адвокатката му да отиде с него, предава журналистът Игор Севрюгин от мястото на събитието. Най-честите коментари под прякото предаване са "позор". Преди да бъде отведен, Навални спори със служителите на реда за това, че настоява адвокатката му да го придлужи. Представителите на властта отказват. 

Според информацията Навални е задържан преди властите да поставят печат в паспорта му, че е влязъл в Русия. При паспортния контрол останалите са били пропуснати, но не и опозиционерът. Според адвокатката му Олга Михайлова хората, които са го задържали, са служители на "Гранична полиция" и сътрудници на полицията. Тъй като тя самата е пресякла границата, а той на практика не, но тя не е можела да се върне обратно, Михайлова остана на летището, за да разбере както се случва с клиента й. 

Малко по-късно от затворническите служби в Русия потвърдиха, че са задържали Навални при пристигането му в Москва. Те го обвиняват в нарушаване на условната му присъда, издадена през 2014 година, предаде Франс прес. Според съобщението критикът на Кремъл "ще бъде задържан под стража до решение на съда" по неговия случай.

Юлия бе посрещната от множество журналисти. Започнаха скандирания на името й и възгласи "Благодаря, че се върнахте". Съпругата на Навални и спътниците й си тръгнаха, като пред медиите Юлия заяви, че нито Навални, нито тя самата се страхуват. 

Малко преди за бъде задържан, Навални заяви пред журналисти: 

"Искам да се извиня на пасажерите на този полет - стотици хора  пострадаха от това, че затвориха летище "Внуково", хиляди хора пострадаха, от това, че спряха движението. Това не е власт, това са крадци и негодници. Но това е най-щастливият ми ден от пет месеца насам, връщам се в Русия.,  Тук е моят дом, аз пристигнах тук, сега ще изляза и ще си отида вкъщи.  Не се страхувам, призовавам и вие да не се страхувате!"

 

Алексей и Юлия Навални малко след кацането им на родна земя. Снимка АП/БТА

Самолетът, с който Навални пътуваше от Берлин за Москва, кацна олоко 19,30 ч българско време, но не летище "Внуково", както се очакваше, а на "Шерметиево", предаде Ройтерс.

 

Според журналист от Франс прес, който се намира на борда на самолета, пилотът първо съобщил, че кацането ще се забави с 30 минути заради "технически проблем". След това той уведомил пътниците, че самолетът ще кацне на "Шереметиево". Засега това е наличната информация след приземяването на полета на авиокомпанията "Победа", с който пътува Навални със съпругата си.

Руската полиция задържа десетки привърженици на опозиционния лидер Алексей Навални, които го чакаха на летище "Внуково" в столицата Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Силите за сигурност и спецчасти бяха разположени на летището още по-рано през деня. Те разчистваха зоната за посрещане на пристигащите пътници. 

Иван Жданов, един от най-близките сътрудници на Навални, написа в Туитър, че сред задържаните са няколко основни съюзници на критика на Кремъл, включително Любов Собол, Руслан Шаведдинов, Иля Пахомов, Алексей Молокоедов, Анастасия Кадетова и Константин Котов, съобщи Франс прес.

По-рано руските власти бяха предупредили да не бъдат провеждани каквито и да било неразрешени "обществени прояви" на летище "Внуково". Въпреки това около 200 привърженици на Навални се събраха на аерогарата, където има и масирано присъствие на силите за сигурност.

Навални ще се завърне в Русия за първи път след като бе отровен през август и откаран за лечение в Германия. Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда.

Преди да се качи на самолета, 44-годишният критик на Кремъл заяви, че не страхува, че ще бъде задържан в Русия, защото е невинен. "Аз, арестуван? Аз съм невинен човек", каза той пред репортери, цитиран от БТА.

 

Навални по-рано прикани привържениците си да го посрещнат, въпреки предупрежденията на прокуратурата в руската столица да няма неразрешени събирания на хора на летището и заплахи за последици за нарушителите. Някои от поддръжниците на критика на Кремъл бяха задържани днес "превантивно". 

 

Ирина Фатянова, ръководител на офиса на Навални в Санкт Петербург, съобщи, че е била свалена от влака за Москва заедно с двама души и задържана от полицията за три часа. Други активисти казаха, че са били задържани на петербургското летище "Пулково" или спрени в автомобила си. Много журналисти се оплакаха, че не са допуснати до летище "Внуково" с аргумента, че това би нарушило противоепидемичните мерки. 

Според руски медии Навални ще бъде придружен от репортери и активисти. Някои от тях са си купили билет за същия полет, защото искат да станат лично свидетели на развитието на събитията. 

Симпатизанти на летището в Берлин преди отпътуването на Алексей Навални. Изпращат го с плакат, на който пише, че времето на  диктаторите е в своя край и Владимир Путин то е страх.  Снимка АП/БТА

Алексей Навални, който е сред най-яростните критици на руския президент Владимир Путин, се разболя тежко на 20 август на борда на самолет, изпълняващ вътрешен полет в страната. Два дни по-късно бе транспортиран за лечение в Германия. Лаборатории в Германия, Швеция и Франция установиха, че Навални е отровен с нервнопаралитично вещество тип "Новичок". Навални хвърли вината за покушението върху руските тайни служби, които според него са действали по заповед на Путин. Кремъл отрече тези обвинения. Първоначално представители на руските власти твърдяха, че в организма на Навални няма следи от отрова, припомня БТА.