Партиите нямат основания за претенции по отношение на датата на вота. И по-важният въпрос е не кога ще бъдат изборите, а как ще се проведат те. 

Това каза президентът Румен Радев, който вече обяви, че насрочва парламентарния вот за 4-ти април или втората възможна по конституция дата (въпреки че първоначално предлагаше вотът да е на 28 март - б.р. ). 4-ти април е и Великден за католици и арменци през 2021 г. Това бе ползвано като аргумент за критики към избора на държавния глава. 

"Да си пожелаем 4 април да бъде Великден за католици и арменци, но да е Великден и за възкръсващата демократична България", посочи Радев, цитиран от БТА,  и добави, че по негово мнение най-добрата дата за избори е била през миналия септември, след като като "през юли властта изчерпа търпението и хората масово поискаха нейната оставка".

"Последните месеци отнеха живота на хиляди българи, защото правителството не подготви страната за втората вълна на пандемията, посочи държавният глава и допълни, че през тези месеци били източени милиарди от държавния бюджет.

Според него тези загуби е можело да бъдат предотвратени, ако изборите бяха навреме.

Управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес. Затова всички ние трябва да бдим за спазването на закона, заяви още президентът (обевидно визирайки отказът на управляващите да направят промени в Изборния кодекс, с които да се облекчат упражняването на правото на вот от гражданите - например чрез вот по пощата. Закега от ГЕРБ не са заявили ясен план и дали е възможно преброяването на бюлетините в секционните избирателни комисии след края на изборния ден да се излъчва онлайн - б.р.).

Президентът, по покана на Католическата църква в България и по установена вече традиция, днес присъства на светата литургия в Римокатолическата катедрала "Св. Йосиф" в София и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев, назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата. Там бе и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.