Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо. Призовавам руските власти незабавно да го освободят.“

Това написа в туитър предсдедателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Руският опозиционер бе арестуван при завръщането си от Германия със самолет на летище „Шереметиево“ в Москва.

„Руските власти трябва да зачитат правата на Алексей Навални и незабавно да го освободят. Политизирането на правосъдието е неприемливо“, коментира върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Изключително емоционален бе коментарът на председателя на Европарламента Давид Сасоли:

„Арестът на Алексей Навални в Москва е обида за международната общност, за Европа, която спаси живота му. Молим руските власти за незабавното му освобождаване. Готови сме да го поканим в Европарламента.“

Опозиционерът вече говори пред Комисията по външна политика на ЕП на 27 ноември 2020 г. Той направи това дистанционно от Германия, докато още се лекуваше след отравянето. Тогава Навални призова ЕС да изхвърли руските олигарси от Европа и да санкционира приближените на президента Владимир Путин хора.

Българският външен министър Екатерина Захариева също изрази възмущението си.

„Обезпокоени сме от ареста на Алексей Навални при завръщането му в Русия след животоспасяващо лечение от отравяне с новичок. Призоваваме руските власти незабавно да го пуснат“, обяви тя в туитър.

Не закъсня и съвместната реакция на прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония, които веднага призоваха за "налагане на ограничителни мерки" срещу Русия след ареста на критика на Кремъл. Това заяви латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс в Туитър, час след като бе съобщено за ареста на руския опозиционер.

"Задържането на Алексей Навални от руските власти е напълно неприемливо. Искаме незабавното му освобождаване", заяви литовският министър Габриелиус Ландсбергис. "ЕС трябва да действа бързо и ако той не бъде освободен, трябва да обмислим налагането на ограничителни мерки в отговор на този възмутителен акт", добави той.

Тези, които нарушават човешките права, да си платят

Арестът бе осъден от Ираче Гарсия – лидерката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) в ЕП. Тя призова ЕС да следи ситуацията и нейните последици.

Дачиан Чолош, който оглавява либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), смята, че ЕС трябва да направи всичко по силите си в подкрепа на демокрацията. И трябва да накара да си платят тези, които нарушават човешките права в Русия.

„Непокорството и смелостта са вдъхновяващи“, коментира румънският евродепутат, бивш премиер на страната си.

Чолош окачестви ареста на Навални като „подъл“.

 

Коментари

 's picture

Бобо

Толерантността

Преди 30г света реши, че Русия ще се промени, че руснаците са като всички нормални хора, но сбъркаха жестоко и сега целия демократичен свят берат плодовете на своята наивност... Руснака уважава, слуша и служи само на по силния....Гасудар....
Чичо Форий

Лаладжията Навални...

над закона ли е?
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Още се оригваш на Сталин и

Още се оригваш на Сталин и Брежнев, ама Рейгън ги нарита и ще си подсмърчаш гладен!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.