Санкциите на ЕС срещу Русия трябва да бъдат насочени срещу приближените на президента Владимир Путин олигарси.

„Когато руснаците разберат, че Усманов, Абрамович и други бъдат изхвърлени из Европа, ще има празненства по улиците на руските градове“, заяви пред Европарламентъ в Брюксел руският опозиционер Алексей Навални.

Той и още трима негови съратници участваха в размяна на мнения пред парламентарната Комисията по външна политика.

Навални в момента се възстановява в Германия, след като бе отровен през лятото. Западните експерти са ке.атегорични, че става дума за опит за неговото убийство. Кремъл обаче отрича.

„Не съм първата, за съжаление, няма да съм и последната жертва на тези, които се опитват да убиват и отравят. Важно е руският народ да разбере, че Европа и ЕП няма да мълчат за подобни събития“, каза Навални.

По думите му е време да бъде развита нова стратегия към Русия, а не просто да се доразвива старата.

„Имаме работа с нов вид руско правителство и държава. Те са нещо съвсем различно от това, което бяха преди 2 години. Сега трябва ясно да разделим руския народ – ЕС трябва да върви насреща към него, и руската държава - към нея трябва да се отнасят като към банда престъпници, завзели временно властта. Може да звучи радикално, но смятам, че те наистина са такима“, продължи оподиционерът, смятан за главен враг на Путин.

Ключов момент в бъдещия подход на ЕС към Русия според блогъра са изборите за Думата, които трябва да се състоят най-късно през септември 2021 г. И въпросът не е във фалшифицирането им. Това е част от всеки вот в Русия вече от 20 години. А на опозиционери се отказва правото да участват.

„Моля ЕП и всички политици да се отнасят към изборите в Рукия много просто – ако всички могат да участват, може да се води разговор. Ако не позволят нечие участие – изборите не се признават. Това е отправна точка за всякаква дискусия с руски чиновници на всички нива“, призова Навални.

Колкото до санкциите, те трябва да бъдат в основата на подхода на Брюксел- И трява да бъдат наложени срещу тези, които „технически правят нещо лошо“. Като пример Навални даде хората, които са отговорни за неговото отравяне, или тези, които са го заповядали.

Безсмислено е обаче да се приемат санкции срещу някакви полковници и генерали, които и без това не пътешестват много по света и нямат кой знае какви имущества и сметки в ЕС.

Яхтите на олигарсите - в Беларус вместо Барселона и Монако

„Трябва да се попита защо тези хора се занимават с убийства, отравяния и фалшификации. Отговорът е прост – пари. Необходими са санкции не само срещу старите олигарси, но и срещу новите – тези от кръга на Путин. Докато най-скъпите яхти на Усманов са в Барселона или Монако, никой в Руския или Кремъл няма сериозно да гледа на санкциите. Те смятат, че просто има някаква игра с ЕС, защото санкции срещу реални пари не се прилагат. Повярвайте, подобни санкции ще бъдат приветствани от 99 процента. Кажете на господата Усманов, Абрамович, Ротенберг: Момчета, вие действате срещу руския народ, срещу Европа, все казвате, че Европа е нещо лошо. Молим ви, вземете си яхтите и ги откарайте в беларуски пристанища. Такъв подход само ще се приветства“, убеден е опозиционерът.

(Беларус изобщо няма изход на море – б.р.)

Друг начин за въздействие върху Русия според опозиционера е Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ).  Трябва да се налагат санкции на руските чиновници и съдии, които не прилагат решенията на тази институция.

Лукашенко – политически баща на Путин

Същевременно събитията в Беларус силно влияят на Русия, допълни Навални. Той обяви Александър Лущашенко за политически баща на Владимир Путин. И затова е вано да се помогне на беларуския народ „да унищожи този безумец, който е толкова години на власт.

Лукашенко е президент без прекъсване от 1994 г. Путин е държавен глава „само“ от 2000 г., при това с кратко прекъсване между 2008 и 2012 г.

Навални обеща, че той и съратниците му ще помагат на евродепутатите с информация, чрез която да бъдат проследени трансфери в ЕС на незаконно натрупани от руски чиновници и олигарси пари. В парламентарната комисия прозвучаха призиви да бъдат санкционирани всички европейски компании, търгуващи с фирми на приближени на Путин.

Накрая Навални изрази надежда, че ще се завърне в Русия и ще действа оттам. Той не може да си представи как може да вършщи своята работа на противник на режима зад граница.

Личните санкции ще разцепят обкръжението на Путин

Иля Яшин

Налагането на санкции срещу Путин и обкръжението му е по-болезнено от мерките срещу секторите на икономиката, смята Иля Яшин -  председател на общинския съвет в московския Красноселски район.

„Секторните мерки удрят по стандарта на руските граждани и се използват от пропагандата за създаване на външна заплаха, славят Путин като борец срещу Запада. На практика това му помага да съхрани властта си. А личните санкции водят до недоволство от Путин сред личното му обкръжение“, заяви Яшин.

И обясни как точно става това. Олигарсите и чиновниците ще бъдат лишени от възможността да ползват активите си зад граница. Така те вече няма да бъдат част от западния живот, който страшно им харесва. А това ще покачи напрежението в обкръжението на президента и ще се превърне в пряк път към разцепване на кремълския елит.

Този подход е формулиран някога от видния опозиционер Борис Немцов, който бе застрелян край стените на Кремъл през 2015 г.  Яшин припомни думите на Немцов пред американски конгресмени, че трябва да бъде отменен законът „Джаксън-Ваник“, налагащ санкции срещу СССР заради отказа за позволи на свои граждани да емигрират. А вместо него трябва да бъде приет „Закон Магнитски“, който да наказва конкретни чиновници. 

„Россию не трогать, негодяев наказывать“ („Да не се пипа Русия, да се наказват негодниците“) - такава е била формулировката на Немцов.

Санкциите – не антируски, а антикремълски

Често обаче западните политици сами дават на кремълската пропаганда аргументи и козове, като наричат санкциите „антируски“. А те според Иля Яшин са проруски и удрят не по народа, а по олигарсите и корумпираните чиновници:

„Затова призовавам европеската общност да коригира реториката си и да нарече санкциите „антиолигархични“, „антикремълски“, „антипутински“.

Самият Путин е напълно убеден, че цялата световна политика се прави с мръсни номера, продължи московският депутат. За него всички политици са корумпирани и цинични. Така той гради отношенията си с тях. За него има няколко силни политици, с които трябва да се договори при закрити врати.

Но убеденост на Путин в собствената му правота дават не само руски, но и европейски политици, продължи Иля Яшин. Той назова държави, но не и хора - Италия, Германия, Унгария и други страни в Източна Европа. Руският президент пък им помага с организационни ресурси. Така се създава плацдарм за политическо влияние на Кремъл.

„Бих го нарекъл хибридна агресия, която не среща сериозна съпротива. Това е опит за подкупване на местни политици. Путин се опитва  да изгражда в Европа система на пропаганда и манипулация на общественото мнение. И това е заплаха за европ общност“, предупреди руският опозиционер.

Той обаче призна, че европейски лидери са изиграли огромна роля с телефонни позвънявания на Путин. След обажданията на германския канцлер Ангела Меркел и финландския президент Саули Нинистьо руските власти са се съгласили да пуснат Навални да се лекува в Германия. Те са спасили живота на враг номер 1 на Путин.

Кои са истинските русофоби

Владимир Кара-Мурза

Истинските русофоби не са критиците на Путин. А са тези руски чиновници и олигарси, които крадат от руснаците, като нарушават правата им.

Това мнение изказа пред ЕП Владимир Кара-Мурза - председател на фондация „Борис Немцов“ и вицепрезидент на фондация „Свободна Русия“.

Последните демократични избори в Русия са се състояли през 1999 г. Израснало е цяло поколение руснаци, което не познава истински избори и знае предварително резултатите.

Днес в Русия има 328 политзатворници. Ракива са данните на Общество „Мемориал“- Но и тази цифра е твърде занижена.

„Колкото и да тръбят от Кремъл, ние не очакваме ЕС или друга сила да се намеси в политическите събития в Русия. Ще решим всичко сами. Вярваме обаче, че вие няма да подкрепяте тези корупционери и олигарси, които крадат парите на руския народ и си прекарват свободното време в Европа“, обърна се Кара-Мурза към евродепутатите.

За него е важно ЕС да не признава незаконното завземане на властта, което иска да извърши Путин чрез конституционната реформа. Тези поправки според опозиционера са извършени в нарушение на руските процедури.

Кой става чуждестранен агент

Владимир Милов

Русия е в безпрецедентна изолация. Тя е съюзник само с Китай, Иран, Беларус и други подобни, заяви Владимир Милов - политик, публицист, икономист, енергиен експерт и бивш зам.-министър на енергетиката.

Подкрепата за Путин постоянно спада и неговата партия „Единна Русия“ панически се страхува да не загуби изборите догодина. И затова всеки, дръзнал да каже нещо срещу властта, бива обявяван автоматично се обявява за чужд агент.

„Путин дори няма намерение да брои гласовете. А като при Лукашенко ще се впише официалната цифра“, убеден е Милов.

Накрая той помоли ЕС да не позволява на корумпираните руски чиновници да инвестират парите си на негова територия.