Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание официално одобри вчера харта на принципите на исляма във Франция. Това би трябвало да даде начало на голямо преструктуриране на втората религия в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След седмици на вътрешна криза лидерите на Съвета постигнаха споразумение по текста на хартата, в който се утвърждава "съвместимостта" на мюсюлманската вяра със светския характер на държавата и с равнопоставеността жени - мъже и в който се отхвърля използването на исляма като средство за постигане на политически цели.

Това потвърждаване на републиканските принципи бе по настояване на президента Еманюел Макрон в рамките на неговата офанзива срещу сепаратизма и радикалния ислям. Тази офанзива се материализира в законопроект, който днес започва да разглежда парламентът на Франция.

Приемането на хартата с принципите проправя път към създаването на Национален съвет на имамите, който ще утвърждава имамите, проповядващи във Франция.

Хартата се противопоставя и на намесата на чужди страни в мюсюлманското вероизповедание във Франция. Една от разпоредбите й предвижда и по-стриктни правила във връзка с чужди дарения за над 10 000 евро.