Публикуваният в Клуб Z списък на вложители в КТБ е тест работи ли Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество, каза днес вицепремиерът Меглена Кунева. По думите ѝ едно сравнение между данъчните и имотните декларации на спестителите и влоговете им дава повод на прокуратурата да се самосезира.

"Спомням си, че имаше доста голяма съпротива срещу един закон за незаконно придобитото имущество", каза Кунева в специално интервю за Клуб Z. "Нека да видим как ще работи този закон. След като има публикация в печата, може да се самосезира прокуратурата".

Въпросният закон беше приет по време на правителството на ГЕРБ и е в сила точно от 2 години - от 19 неоември 2012 година. 

"Тук, разбира се, ще се сблъскваме с въпроса за банковата тайна. Но днес всеки човек е медиа и след като имаме всякакъв вид "лийкс" (англ. leaks - изтичане б.а.) да се счита, че няма да излезе наяве това, е наивно", каза Кунева. "Въпросът е друг и за мене той е важен и интересен: Кой е получаваал кредити от тази банка, защо и на каква цена? Ето, тук вече има поле за сериозно разследване".

Кунева добави, че след като Джулиан Асанж  разкри тайната дипломатическа кореспонденция на САЩ в "Уикилийкс", "не може да бъде обвиняван един редактор, че публикува такива данни". 

След два дни в Брюксел за Съвет на министрите по европейските въпроси на държавите от ЕС, Кунева предупреди, че следващият доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България ще бъде критичен и не изключи Румъния да влезе преди България в Шенген по тази причина. Комисията няколко пъти посочи, че северните не съседи се откъсват напред в реформите на правосъдието и вътрешните работи.

"Шенген трябва да се бори граница по граница. Не изключва едната от границите да отпадне първо за Румъния", каза Кунева.

През 2011 г. държавите от зоната за свободно пътуване в Европа заявиха, че ще отварят постепенно границите си за граждани на двете балкански страни - първо морските и въздушните и след това - сухопътните. Като основание за тази предпазливост те посочиха липсата на достатъчно доказателства, че правораздавателните и правоохранителните системи на България и Румъния работят ефикасно и че отпадането на граничния контрол няма да доведе до скок на незаконна имиграция през Балканите към Западна Европа.

 Кунева заяви, че надеждата ѝ да не изостанем от Румъния за Шенген е в министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и заместника му Филип Гунев.

"Надявам  се Шенген да стане приоритет и да фокусираме там всичките си усилия. Шенген би могъл да бъде онзи позитивен знак, който ще промени възприятието за България", каза Кунева. "За мене това не е самоцел. Няма по-важна тема от икономиката на страната в момента и правната рамка за тази икономика. Шенген е част от правната рамка, защото е въпрос на сигурност. Той е също толкова важен, колкото законите, свързани със собствеността, с обществените поръчки, част е от икономическата инфраструктура на държавата".

Цялото интервю с Меглена Кунева четете в декемврийския брой на списание Клуб Z.