Руският опозиционер Алексей Навални разкритикува днес като "тотално беззаконие" процедурата срещу него след арестуването му снощи и откарването му в полицейско управление, където съдия трябва да се произнесе за поставянето му под стража, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не разбирам какво става. Виждал съм много подигравки с правосъдието(...), но това е най-висша степен на беззаконие", заяви критикът на Кремъл във видеозапис, разпространен чрез туитър от говорителката му Кира Ярмиш.

Привържениците на Навални от неговия Фонд за борба с корупцията заявиха днес, че в неделя той е бил задържан "незаконно" на връщане от лечение в Германия и полицията не му разрешава достъп до неговите адвокати.

Според Ярмиш двама негови съветници са били допуснати в сградата на полицейското управление в Химки край Москва, където властите го държат, но не им е било разрешено да разговарят с него. Полицията нарушава закона, коментира адвокатката му Олга Михайлова по радио "Ехото на Москва".

Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска съдът да арестува Навални, докато бъде разгледан въпросът да се смени условната му присъда за измами по делото "Ив Роше" с ефективна, предаде ТАСС. По-рано агенцията предупреди, че Навални е застрашен от ефективна присъда, тъй като е нарушил мярката за неотклонение - подписка, писаха медиите. 

В 54-секундното видео Навални казва, че преди една минута са го извели от килията, за да се срещне с адвокатите си. За негова изненада се оказва, че в полицейското управление се провежда заседание на съда.

"Това се нарича "открито заседание на Химкинския съд" и се разглежда въпросът за моето задържане под стража по искане на началника на полицията. Защо заседанието на Химкинския съд се провежда в полицията? Не разбирам. Защо никого не са уведомили, защо на никого не са дали дневен ред просто... Виждал съм много подигравки с правосъдието, но очевидно този същият чичо в бункера толкова го е страх от всичко, че просто са скъсали и изхвърлили на боклука Наказателно-процесуалния кодекс... Това, което става тук, е невъзможно. Това е някаква най-висша степен на беззаконие. Не мога да го нарека иначе", казва той.