Сградата на Капитолия във Вашингтон беше блокирана поради заплаха за сигурността, два дни преди Джо Байдън да встъпи в длъжност като президент на САЩ, предаде Би Би Си.

Петима души загинаха на 6 януари, когато хиляди привърженици на отиващия си президент Доналд Тръмп нападнаха Капитолия, където се помещава Конгресът на САЩ.

Репортери на мястото на събитието предават днес, че е прозвучало съобщение за тревога и репетицията за встъпването в длъжност на Байдън е била прекъсната.

Подразделение от Националната гвардия край Капитолия днес. Снимка АП / БТА

В района има драконовски мерки за сигурност, разположени са хиляди военни от Националната гвардия. Очевидци съобщават за дим близо до Капитолия.

Пожарната служба във Вашингтон заяви, че е реагирала на пожар наблизо, който е бил потушен. Сигнал, разпространен до персонала на Капитолия, казва, че комплексът е блокиран, като никой няма право да влиза и излиза.

Всички 50 американски щата и окръг Колумбия са в готовност за евентуални протести, придружени с насилие преди инаугурацията на Байдън в сряда. ФБР предупреди за възможни въоръжени демонстрации на привърженици на Тръмп в щатските столици.