Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бизнесменът и депутат Делян Пеевски скоро няма да е официално собственик на вестници, става ясно от още едно решение на Комисията за защита на конкуренцията - свързано с това с продажбата на Нова телевизия. "Телеграф", "Монитор", "Политика" и др. преминават в ръцете на "Юнайтед груп", на която днес КЗК разреши да придобие телевизиите и радиата на братя Домусчиеви. Сега става ясно, че КЗК е разрешила малко по-рано същото и за вестниците на депутата от ДПС. 

Решението пак е по "бързата писта", също като това за Нова. Производството пред КЗК бе образувано на 18 декември, а решението на комисията е от 14 януари, но публикувано днес.

От него става ясно, че разбира се, няма пречка "Юнайтед" да придобие "Вестник Телеграф" ЕООД, която издава „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”, „МАЧ Телеграф” и „Еuropost”1 и поддържа новинарските сайтове www.monitor.bg (Агенция Монитор), www.politika.bg и www.europost.eu. 

Сделката е между "Юнайтед медия" и "Интръст" на Пеевски, добила популярност и като фирмата, чрез която народният представител даряваше при първата вълна на пандемията.

При решението си КЗК е взела предвид придобиването от групата на "Юнайтед" на медиите на Домусчиеви.

Придобиваните дружества имат пазарен дял от (20-30)% за 2018 г. съответно (10-20)% за 2019 г., отчитат от КЗК, като взимат предвид и пазарния дял на печатните издания от групата на Нова ("Атика Ева"), за да установят: "няма потенциал да доведе до установяване и/или засилване на господстващо положение или да ограничи съществено ефективната конкуренция на пазара на печатна реклама".

Въз основа на извършената оценка Комисията приема, че концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на нито един от анализираните съответни пазари. Следователно планираната сделка не би могла да породи антиконкурентни ефекти - посочват от комисията.

Купувачът "Юнайтед груп" (United Group/UG) е собственост на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Сръбската кабелна компания се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора. А това лято от компанията съобщиха, че придобиват и големия доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция - Forthnet. 

Ключови думи

Коментари

Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

свински

работи....
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

на КОЙ оставяш сиротен

на КОЙ оставяш сиротен Посерко, бе, Свиня? Помогна ти да пертърколиш тази Коледа, ама до другата още много време! Задават се кандидати да изчистят общата ви кочина!
Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

И кво-ооо?

И кво-ооо?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.