Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Едва 500 аптеки в страната изпълняват е-рецепти към момента. Това става месец след като на 18 декември беше даден старт на системата за издаване на електронни рецепти. Това са 14 на сто от всички аптеки в България.

В момента тече преходен период за преминаване към издаване на е-рецепта. Аптечният софтуер е различен от този на общопрактикуващите лекари. Така че сега трябва да се мине през процес на синхронизация на софтуера на апетките, на личните лекари. 

"Ние сме дали ключа към възможността да има електронна рецепта."

Това обяви заместник-министърката на здравеопазването Жени Начева, когато на 18 декември заедно с представител на "Информационно обслужване" демонстрира пред медиите как ще действа електронната рецепта.

„Не всички софтуерни фирми са готови. В началото на февруари очакваме да се включат повече аптеки и въпросът ще бъде решен”, прогнозира днес председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред Нова тв.

Той уточни, че към началото на февруари се очаква да стартира и най-големият софтуер, обслужващ най-много аптеки. Така че в голяма степен ще бъде разрешен този проблем, смята още Николай Костов. По прогнозите му над 1500 аптеки ще се включат през февруари. Общият брой е малко над 3585 в цялата страна.

„Лекарите се притесняват да издават електронни рецепти, защото не всички аптеки ги приемат. Когато обектите се увеличат, ще нарасне и броят на рецептите”, допълни Костов.

Костов посочи, че със спада на заболеваемостта в страната се наблюдава по-малко търсене на лекарства, дефицити почти нямало.

„Все още някои антикоагуланти са проблемни. Но това беше така и преди пандемията”, посочи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.