Двама протестиращи, които прокуратурата обвиняваше за инцидента по време на протестите на кръстовището в "Ситняково", са предадени на съд.

Това става ясно от пресъсобщение на прокуратурата, която е написала и внесла обвинителните актове срещу двамата - за хулиганство и за увреждане на чуждо имущество.

Както Клуб Z писа, задържан бе само Георги Георгиев, другият бе освободен още от самата прокуратура.

Забележително е, че две съдебни инстанции не само че освободиха после Георгиев, а постановиха единодушно, че и за самата шофьорка Елена Мицева има данни за извършено престъпление - че е изложила на опасност двете си деца.

Георги Георгиев бе единстеният, който постоя в предварителния ареста по повода. Две съдебни инстанции имаха сериозни забележки към поведението на самата шофьорка и го пуснаха.

По време на гледането на мерките си за неотклонение Георгиев каза само, че е видял, че колата на Мицева се врязва в хората, и е отишъл да помага.

Въпреки това според прокуратурата той е увредил чужда движима вещ - колата, а и е извършил "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото" (законовата дефиниция за хулиганство).

Другият обвиняем - С. А. - е само за хулиганство - той свалил регистрационната табела, "с което демонстрирал пренебрежително отношение към установения в страната правов ред".

Случаят придоби определен политически оттенък, след като единодушните медии от "кафявия спектър", симпатизиращи на правителството и прокуратурата, го прегърнаха като аргумент против протестите от лятото и есента.

Ето и цялото съобщение на държавното обвинение:

Днес, 19.01.2021 г., Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемите Г. Г., на 26 г., и С. А., на 32 г.

Г. Г. е обвинен в това, че противозаконно е повредил чужда движима вещ - лек автомобил, собственост на И. М. – престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК, както и в това, че извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, отличаващи се с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

С. А. е обвинен само за престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК.

На 17.08.2020 г. около 21,00 ч. в района на Румънското посолство, гр. София, се провеждал граждански протест. Около 21,30 ч. протестиращи застанали на пътното платно, за да блокират движението в района. Между тях били и двамата обвиняеми. По същото време Е. М. управлявала лек автомобил, собственост на съпруга ѝ И. М., и се движела по бул. „Ситняково". В автомобила били съпругът ѝ и двете им малолетни деца.

В района на кръстовището пред Румънското посолство Е. М. забелязала протестиращите граждани и навлязла с автомобила в кръстовището бавно, опитвайки се да мине напред. Участващите в протеста граждани започнали да викат да спре. Е. М. спряла, но навлизането на автомобила в кръстовището предизвикало гневна реакция сред протестиращите. Те наобиколили превозното средство и започнали да блъскат, удрят и клатят автомобила. Децата на Е. М. се уплашили и разплакали. Обвиняемият Г. Г. бил част от протестиращите, които блъскали по автомобила. Той нанесъл удари с ръце по предното стъкло на колата, в резултат на което стъклото се счупило. Тези действия Г. Г. извършил пред двете деца. След това се оттеглил и се слял с тълпата.

Е. М. се обадила на телефон 112 и подала сигнал за случващото се. В това време обвиняемият С. А. нанесъл удари по страничните стъкла и капака на колата. След това той минал от задната страна на автомобила и свалил с ръце регистрационната му табела, с което демонстрирал пренебрежително отношение към установения в страната правов ред. Веднага след това С. А. се оттеглил към автобусната спирка и оставил там извадената от него регистрационна табела.

Към мястото на инцидента били изпратени екипи на полицията.

По случая било образувано досъдебно производство, на Г. Г. е била взета мярка за неотклонение „подписка", а спрямо С. А. - мярка за неотклонение „гаранция в пари".

Предстои делото срещу двамата да продължи в съда.