Водещият руски дисидент Алексей Навални, който преди два дни се завърна от Германия, се намира в център за задържане в Москва с лоша слава, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Снощи Навални е бил отведен в центъра за задържане "Матросская тишина" ("Моряшка тишина"), написа в канала си в социалната мрежа Телеграм говорител на правозащитната организация Московска обществена наблюдателна комисия.

Затворът е известен с поредица неизяснени смъртни случаи, включително този на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г.

Руските власти не са коментирали местонахождението на 44-годишния опозиционен представител, който беше арестуван в неделя вечер на московското летище Шереметиево, веднага след като пристигна.

Според говорителя на комисията Навални се справя сравнително добре в ареста. Той "се радва, че отново е в родината си", а надзирателите дотук не му оказват "никакъв морален или физически натиск".

Вчера Навални, който се завърна от Германия, където се възстановяваше след опит за убийство с нервнопаралитичното вещество новичок, беше оставен от съда за 30 дни под стража. Той е обвинен в нарушаване на условията на условното си освобождаване по друго наказателно дело. Навални и екипът му окачествиха съдебния процес като политически мотивиран опит да бъде накаран да замълчи.

Арестантски автомобил отвежда Навални от полицейското управление в Химки в затвора "Матроска тишина". Снимка АП /БТА

Кремъл заяви днес, че няма да се съобразява с призивите от някои западни страни за налагане на санкции срещу Русия заради задържането на Навални, като подчерта, че това е вътрешен въпрос за Русия, предаде Ройтерс.

"Ние чуваме тези заявления, но в този случай не можем и нямаме намерение да им обръщаме внимание", каза на видеопресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че "това е абсолютно вътрешна работа" и Москва няма да позволи на никого да се намесва в нея.

Навални, който призова руснаците да излязат на протести по улиците, бе задържан в неделя, след като се завърна в Русия за първи път след отравянето си с нервнопаралитично вещество през лятото. Властите обявиха, че той остава в предварителен арест за 30 дни до началото на съдебния процес срещу него.

Литва, Латвия и Естония заявиха, че искат външните министри на ЕС да обсъдят санкции срещу Русия заради действията й срещу Навални.

Песков каза, че призивите на Навални към руснаците да излязат на улиците будят тревога, но добави, че Кремъл не се страхува от масови протести.

Навални трябва да отговори на някои съществени въпроси за нарушаването на изискванията на условната си присъда за лишаване от свобода, посочи Песков и нарече "глупости" твърденията, че президентът Владимир Путин се страхува от него.