Администрацията на Доналд Тръмп приведе в действие нови санкции по Глобалния закон "Магнитски" (ГЗМ), съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Та са насочени срещу клептократи и нарушители на човешките права по целия свят. Редица правозащитни организации от целия свят поискаха американската администрация бързо да се възползва от тях.

Миналата седмица от Белия дом предоставили правомощия на Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции в съответствие с ГЗМ, утвърден през декември 2016 г.

Първо през 2012 г. бе приет Законът "Магнитски", насочен само срещу руски нарушители на човешките права. В резултат редица московски висши чиновници бяха вкарани в американски черен списък.

Докато ГЗМ дава правомощия, според които може да бъде забранено издаването на визи и да бъдат блокирани финансови активи на територията на САЩ на чиновници от целия свят. Условието е те да бъдат уличени в нарушаване на правата на човека, извършване или връзка със "значителни" корупционни действия.

Дипломатическото и финансовото ведомства във Вашингтон обаче засега не бързат да наказват никого, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Група от над 20 организации, наречена Human Rights First `("Човешките права преди всичко"), изпратила писмо до държавния секретар Рекс Тилърсън и финансовия министър Стивън Мнучин. Тя моли подопечните им министерства да наложат санкции срещу над 10 лица и организации, които според нея са участвали в изтезания, убийства, сексуално насилие, изнудване и подкупване.

От публикацията не става ясно кои са обвинените от групата лица.

ГЗМ носи името на руския адвокат Сергей Магнитски. Той защитаваше интересите на американския инвестиционен фонд Hermitage Capital Management в Русия. Властите в Москва повдигнаха срещу Магнитски няколко криминални обвинения, след като той разкри данъчна измама за 230 милиона долара, ощетила американския фонд. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Цветан Василев иска да е първият

Цветан Василев. Снимка БГНЕС

Защита по ГЗМ потърси българският банкер беглец Цветан Василев. Той дори иска да стане първият човек, който да превърне своя случай в дело по Глобалния закон.

В началото на август стана ясно, че Василев е ангажирал вашингтонската кантора JWI Inc, с която подписал шестмесечен договор за 50 000 долара. Тя трябва да му помогне да кандидатства за третиране според ГЗМ. Адвокат на банкера е американецът Джоузеф Огъстин. В защита на Василев действа и видният американски политик и дипломат Бил Ричардсън. На 13 септември той поиска санкции срещу българския главен прокурор Сотир Цацаров и депутата бизнесмен Делян Пеевски в статия, публикувана в "Дъ Хил" - специализирано издание, отразяващо работата на Конгреса.